Lavantanın Kullanım Alanları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:09

Lavantanın Kullanım Alanları Nelerdir?

Lavantanın Kullanım Alanları Nelerdir?
Son Güncelleme :

09 Temmuz 2021 - 8:44

13 views

Lavanta bitkisi ne için kullanılır? Lavanta bitkisinin çok eski yıllardan beri tedavi edici özelliği ile kullanıldığını söylemek mümkün olabilir.


Lavanta bitkisinin hoş aromalı bir kokuya sahip olması sayesinde oda sprey kokularında veya tütsüler içerisinde kullanımı sağlanabiliyor demek mümkün. Özellikle tütsü içerisinde kullanımının meditasyon sevenler ve bitkilerin şifa verici özelliğine inananlar sayesinde zihin arındırıcı bir koku olduğu düşünülüyor diyebiliriz. Bununla ilgili olarak Antik Yunan dönemi içerisinde küvet içlerine atılan lavantaların yayılan kokularının zihin dinlendirici bir etkiye sahip olduğuna dair bir inanç olduğunu söylemek mümkün olabilir.


Lavanta bitkisi yiyeceklerin içerisinde de kullanılabiliyor. Çeşitli yiyeceklerin içerisinde kullanılan lavanta bitkisinin özellikle tatlılar için lezzet arttırıcı bir etkiye sahip olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir.


Son dönemler içerisinde lavantanın kullanımı kozmetik alanında da yaygınlaştı dersek yanılmayız. Pek çok faydası olan lavanta bitkisinin özellikle yağı cilt üzerinde temizleyici bir etkiye sahip olması ve cildi yenilemesi adına tercih edilen ürünler arasında bulunuyor.
Lavanta çayı ise sinirleri yatıştırmak kaygı ve stres durumunu azaltmaya yönelik olarak kullanılabilen bir çaydır diyebiliriz.


Lavanta yine kozmetik alanında parfüm üretiminde kullanılan bir bitki olarak karşımıza çıkabiliyor. Çok sevilen kokusu sayesinde lavanta bitkilerinin esansını kişiler parfümlerin içerisinde de kolaylıkla bulabiliyor. Lavanta kokusundan hoşlanan kişiler lavantanın parfüm içlerinde ve şampuanlarda da kullanıldığına rastlayabilirler.


Lavanta aynı zamanda eczanelerde yani ilaç sanayisinde de rastlanılabilecek bir üründür denilebilir.


Lavantanın antioksidan içermesi ve anti bakteriyel bir yapıya sahip olması nedeni ile ilaç sanayisi içerisinde eskiden beri kullanıldığını gözlemleyebilmek mümkün olabilir aynı zamanda alternatif tıp için oldukça fazla tercih edilen bitkiler arasında bulunduğu da bilinen özellikleri arasında yer alır diyebilmek mümkün.


Lavanta bitkisinin pek çok faydasının yanı sıra kullanım alanlarının geniş olması sayesinde ülkemiz içerisinde lavanta çeşitleri sıklıkla yetiştiriliyor ve satın alımı gerçekleştiriliyor sadece ülkemiz içerisinde değil ihracatta da lavanta ve lavanta ürünleri ekonomiye iyi bir getiri sağlayabiliyor.