Mandalina Hasadı Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:33

Mandalina Hasadı Nasıl Yapılır?

Mandalina Hasadı Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

08 Aralık 2021 - 9:57

512 views

Hasat işlemi, tarımsal üretimi yapılan bitkilerin belli bir olgunluğa geldikten sonra meyvelerin ana gövdede alınması, toplanması işlemine hasat denir. Üretimi yapılan her bitkiye hasat işlemi uygulandığını söyleyebiliriz. Ancak hasat süresi ve hasat şekli bitki türüne göre değişkenlik gösterebilir. Aslında hasat işlemi, sadece biz tüketiciler için değil üretimi yapılan bitki için de gerekli bir işlemdir. Çünkü bazı bitkilerin hasadı, 1 ya da 2 kere yapılması yeterli iken, bazı bitkilerin hasadı üretim yoğunluğuna göre daha sık tekrarlanabilir.

Hasat işlemi sık tekrarlanan bitkiler, hasat edildikçe üretime bir müddet devam eder. Hasadı yapılan bitki kaliteli bir şekilde toplanırken, çiçeklenen bitki üretim yapmayı sürdürür. Bu daha geniş bir kapsamlı olduğu için temel konudan ayrılmamak için mandalina hasadı nasıl yapılır, bu sorunun cevabını verelim. Mandalina nasıl hasat edilir? Mandalina hasadı için en uygun zaman ne zamandır? Mandalina meyvesinin hasat zamanı geldiğini nasıl anlarız? Bu gibi sorular üreticilerimizin merak ettiği sorular arasında yerini alıyor.

Mandalina Hasat İşlemi 

Hasat işlemi yapılırken asıl olan şey, hasadı yapılan bitkinin en az hasarla meyvesinin toplanmasıdır. Çünkü hasar alan meyvenin tüketim aşamasına kadar uzun süre tazeliğini koruması oldukça zordur. Bu nedenle hasat işlemi yapılırken meyveler, dikkat bir şekilde hasat edilmelidir. Dikkat ve özen gerektiren işlem yapılırken asıl yaralanmalar bu süreçte meydana geldiği için daha düzenli olunmalıdır. Bu nedenle hasat işlemi yapılırken tırnak darbesi oluşmaması için makaslarla hasat işleminin yapılmasını tavsiye edebiliriz.

Ülkemizde mandalina hasadı, hasat grubu adı verilen insan grubu ile yapılır. Bunun temel sebebi ise hasat işleminin daha kısa sürede, miktar olarak daha fazla hasat elde etmektir. Mandalina hasadı, toplama, kasalama, taşıma gibi süreçleri içerdiği için hasatta bulunan insanların sayısının fazla olması oldukça önemlidir. Hasat grubu, işleme başlamadan önce kısa bir bilgilendirme yaparak bilinçlendirebilirsiniz. Hasat sürecinde meyveye oluşan her bir yaralama ürününüzün kalitesinin düşmesine sebep olur. Böyle bir durumda satışını gerçekleştirirken, daha düşük bir fiyatlandırma üzerinden satış gerçekleştirebilirsiniz. Bu durum sizi kazancınızın düşmesine de neden olur.

Mandalina meyvesi hasat edilirken ne erken ne de geç zamanda hasat edilmelidir. Erken hasat edilen meyveler daha hassaslaşır, geç hasadı yapılan meyvelerin ise dayanıklılığı daha düşüktür. Hasat edildikten sonra mandalina meyveleri, depolarda bekletildikten sonra tüketici ile buluşturulur. Zamanı geçen meyveler, depoda bekletilirken çürümeye başlamaları büyük bir olasılıktır.

Mandalina Hasadı Nasıl Yapılır? 

Öncelikle hasat yapacağınız günü belirleyerek işe başlayın. Hasat için en uygun gün, havanın güneşli etrafın kuru olduğu zamandır. Böyle bir havada hasat işlemi yapmak oldukça makuldür. Günün erken saatlerinde oluşan kırağı, çiğ gibi hava olaylarının etkisinin geçmesi beklenerek hasada başlanmalıdır. Hava olayları uygun olduğunda hasada başlayabilirsiniz.

Mandalina ağacının öncelikle ulaşıma kolay kısımlarını toplayarak hasat işlemine başlayabilirsiniz. Böylece uzaktaki meyveler toplanırken, alt kısımda bulunan mandalina meyvelerinin hasar görmesini engellemiş olursunuz. Ayrıca hasat işlemini gerçekleştirirken olası bir yaralama durumuna karşı eldiven takmanızı tavsiye edebiliriz. Toplama işlemi, daldan kopararak değil kesim makasları ile gerçekleştirilmelidir. Uzakta bulunan meyveler için merdiven kullanabilirsiniz.

Daldan meyveyi keserken uygun bir yerini tercih edebilir sonrasında aldığınız meyvenin üst kısmından dal bağlantısını kesebilirsiniz. Kestiğiniz meyveleri temiz bir toplama kabına sakin bir şekilde bırakın. Sepet ya da kaba bırakılan meyvelerin darbe alıp ezilmemesine dikkat edin. Daha sonra römorklar yardımı ile sakin bir şekilde depoya taşımasını sağlayın.