Mandalina Yetiştiriciliğinde Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 09:02

Mandalina Yetiştiriciliğinde Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Mandalina Yetiştiriciliğinde Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

07 Aralık 2021 - 11:17

201 views

Tarımsal üretim yapılırken, üreticilerimiz üretimi artırmak için bazı bakım işlemleri uygulayarak verimi artırmaya çalışırlar. Bu bakım işlemlerinden biri de gübreleme işlemidir. Gübreleme işlemi, her bitki için farklı zamanlarda farklı şekillerde uygulanır. Özellikle kimyasal bileşenli gübre kullanacaksanız başkasından duyduğunuz bilgiler doğrultusunda hareket etmeyin. Çünkü gübreleme işlemini etkileyen farklı etmenler bulunur. Peki mandalina yetiştiriciliğinde gübreleme işlemi nasıl yapılır? Mandalina, ticari olarak kazancı fazla olan bir bitkidir. Bu nedenle verimli üretilmesi hem mandalina talebinin karşılanmasını sağlar hem de mandalina üreticisinin bol kazanç sağlamasına yardımcı olur. 

Bu gibi sebeplerden dolayı verim üzerinde en etkili bakım işlemlerinden biri olan gübreleme işlemi yapılırken oldukça dikkatli olmalısınız. Mandalina bahçesine atacağınız gübreye karar vermeden önce mutlaka ilk olarak toprak analizi yapmayı unutmayın. Toprak analizi yaptırmak, toprağınızın ihtiyaç duyduğu besin maddesini öğrenmenize ve ona göre gübreleme yapmanıza yardımcı olur. Toprak analizi yaptırmadan gübreleme işlemi yaptırmanız verimi artırmak yerine azaltabilir. Bu nedenle gübreleme işlemine başlamadan önce mutlaka toprak analiz yaptırmayı unutmayın. Mandalina bahçesi için en uygun gübre hangisidir? Gübreleme işlemi ne zaman yapılır? Bu soruların cevabını yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Mandalina Bahçesinde Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılmalıdır? 

Bazı bitkiler üretim sürecinde, gübreleme desteğine ihtiyaç duymadan üretimini gerçekleştirebilirler. Ancak bazı bitkilerin daha verimli ve kaliteli olabilmesi için gübreleme desteğine ihtiyaç duyar. Gübreler, oluşum maddesine göre farklı çeşitlerde olabilirler. Tarımsal üretim sürecinde yoğun olarak kullanılan tarım gübreleri, ticari gübreler ve yanmış ahır gübreleridir. Ticari gübreler, kimyasal maddelerin karışımı ile oluşan gübre çeşididir. Yanmış ahır gübresi ise hayvan atıklarından oluşur. Yanmış ağır gübresi organik olduğu için rahatlıkla kullanılabilir. Ancak ticari gübre kullanımında oldukça dikkatli olmalısınız.

Mandalina bahçesinde gübreleme çalışması yapmadan önce yapacağınız ilk işlem gübre seçimidir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi toprak analizi yaptırarak gübre seçimi yapmanız gübreleme işleminin ilk adımı olarak kabul edilebilir. Toprak analizi sonuçlarına göre gübrenizi alabilirsiniz. Diğer bir aşama ise, seçtiğiniz gübrenin ne zaman uygulanacağıdır. Bu oldukça önemli bir konudur. Doğru zamanda yapılan gübreleme işlemi, verim üzerinde oldukça etkili olabilir. Bu nedenle gübreyi uygulamadan önce mutlaka uzman birine sorarak gübrenizi uygulayın.

Gübreleme işlemi ile ilgili diğer bir konu da gübrelemenin nasıl yapılacağı ile ilgilidir. Gübreleme işlemi uygulanırken bitkinin kök yapısına, çeşidine ya da başka sebeplerden dolayı farklı şekillerde uygulanabilir. Bu nedenle mandalina bahçesinde gübreleme işlemi yapılırken nasıl yapılacağını iyi bilmelisiniz. Çünkü gübreleme işlemi mandalina meyvesi için %50 oranında bir verim elde edilmesine yardımcı olabilir. Doğru yapılan gübreleme işlemi ile mandalina bahçenizin verimini ve kalitesini artırmasına yardımcı olacaktır.

Mandalina Bahçesine Gübreleme İşlemi Nasıl Uygulanır? 

Tarımsal üretim sürecinde yer alan bitkilerin gübreleme işlemi farklı şekillerde uygulanabilir. Örneğin bazı gübreleme işlemi, serpme şeklinde uygulanırken bazıları damla sulama ile su ile karıştırılarak verilebilir. Bazıları ise yaprağa uygulanır. Bu gübreleme işlemlerinden hangisinin mandalina için uygun olduğu bilmelisiniz.

Mandalina yetiştiriciliğinde gübreleme işlemi şu şekilde uygulanabilir; 

  • Serpme (toprak yüzeyine) 
  • Gömme (toprak içerisine) 
  • Yapraktan uygulama 

Bu gübreleme işlemlerinden herhangi birini kullanarak gübreleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak serpme gübreleme işlemini yaparken özellikle fosfor ve potasyum değeri yüksek olan gübreleri gömme tekniği ile uygulayın. Hendek ya da çukurları mandalina ağaçlarının taç izdüşümü hizasında açmaya dikkat edin. Azotlu gübreleri serpme tekniği ile uygulayabilirsiniz. Çünkü azotlu bitkiler toprak tarafından emilme hızı diğer gübre modellerine göre daha hızlıdır. Bu nedenle toprak yüzeyine kolayca uygulayabilirsiniz.