Mandalina Yetiştiriciliğinde İklim Nasıl Olmalıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:00

Mandalina Yetiştiriciliğinde İklim Nasıl Olmalıdır?

Mandalina Yetiştiriciliğinde İklim Nasıl Olmalıdır?
Son Güncelleme :

26 Kasım 2021 - 11:38

185 views

Tarımsal üretim sürecinde üretimin verimliliğini etkiyen farklı farklı faktörler bulunur. Bu faktörlerin arasında iklim faktörü de bulunur. İklim faktörü, bir bitkinin yetişebilmesi için gerekli olan en temel özellikler arasında yerini alır. Çünkü bitkinin iklim isteği ile yetiştirildiği iklimsel koşulların aynı olmaması durumunda verimli bir üretim süreci gerçekleştirilemez. Bu nedenle üreteceğiniz sebze ya da meyvenin ürettiğiniz bölgenin iklimsel koşullarına uygunluğuna bakmanız gerekir. Peki, mandalina verimli bir şekilde yetişmek için nasıl bir iklim isteğine sahiptir? Bu sorunun cevabını verelim.  

Mandalina Meyvesinin İklim İsteği 

Sıcaklık ortalaması, mandalina yetiştiriciliği için oldukça önemli bir faktördür. Ülkemizde belli bir bölgede mandalina yetiştiriciliği yapılmasının en temel sebebi, iklimdir. İklimsel özellik, mandalina üretimini doğrudan etkiler. Düşük sıcaklık değerine sahip bölgelerde mandalina yetiştiriciliği verimli bir şekilde gerçekleşemeyeceği için tavsiye edilmez. Bu nedenle mandalina üretimi yapacaksanız ya da bahçenizde bir de mandalina ağacı olsun diye düşünüyorsanız, yaşadığınız bölgelerin iklimsel özelliklerini göz önünde bulundurarak üretime başlamalısınız. 

Düşük sıcaklık değerlerine karşı mandalina ağacı oldukça hassas ve duyarlıdır. Bu nedenle sıcaklık değerinin düşmesi durumunda mandalina ağacı olumsuz şekilde etkilenir. Verim oranı düşer. Ürettiği meyvelerin kalitesinde de bozulmalar meydana gelir. Düşük sıcaklık değerlerinin yanı sıra yüksek sıcaklık değerleri de mandalina üretimini etkileyen diğer bir faktördür. Yüksek sıcaklık değerleri, verim ve kaliteyi düşüren unsurlar arasında yerini alır. 

Mandalina yetiştiriciliği için en uygun olan iklim tipi subtropik iklimlerdir. Ülkemizde subtropik iklim özelliklerine sahip bölgelerde mandalina üretimi yoğun olarak yapılır. İklimin uygun olduğu bölgelerde üretimi yapılan mandalina meyvelerinin verimi ve kalitesi oldukça yüksektir. Hasat işleminden sonra beklenen hasat miktarını karşılaması verimle ilgilidir. Meyvenin aromasının yerine olması, lezzeti, rengi, büyüklüğü gibi ögeler de meyvenin kalite değerini verir.  

Akdeniz Bölgesi Mandalina Yetiştiriciliğinde Ön Sırada! 

Ülkemizde mandalina meyvesinin iklim isteğini yüksek ölçüde karşılayan bölge Akdeniz Bölgesidir. Akdeniz Bölgesi’nde mandalina üretiminin yoğun olarak yapılasının temel sebebi şüphesiz ki iklimdir. Akdeniz iklimi, yazların sıcak ve kurak, kışların ılık ve yağışlı geçtiği bir iklim türüdür. Aklınıza şu soru gelebilir. Mandalina yüksek sıcaklıktan olumsuz yönde etkileniyorsa nasıl Akdeniz ikliminde yetiştirilebilir? 

Burada önemli olan nokta mandalinanın yetiştirilme dönemidir. Mandalina daha çok kış meyvesi olarak bilinir. Bunun sebebi ise hasadının türüne göre sonbahar ya da kış aylarında olmasından dolayıdır. Yüksek sıcaklıklar yerini serin havalara bıraktığında mandalina meyve vermeye başlar. Kış aylarında düşük sıcaklık değerlerinin olmamasından dolayı Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde mandalina yetiştiriciliği yapılabilir. 

Mandalina, farklı çeşitlerden oluşan bir meyvedir. Her türün kendine has özellikleri bulunur. Bu durum soğuğa karşı dayanıklılık için de geçerlidir. Soğuk havalara karşı en dayanıklı olan mandalina meyvesinin dayanabileceği en düşük sıcaklık değeri -13’tür. -13 dereceden sonraki soğuklara direnç gösteremezler. Meyvenin meyve verme zamanında olup olmaması da soğuk havalardan etkilenme durumunu etkileyen bir başka durumdur. Mandalina yetiştiriciliği için uygun görülen sıcaklık değeri, 12 – 13 derecedir. Meyveler gelişme döneminde 18 –20 derecelik bir sıcaklık ortalamasına ihtiyaç duyarlar. Sıcaklık değerlerinin 30 derece ve üzeri değere ulaşması ile mandalina gelişimi yavaşlamaya başlar. 

Mandalina yetiştiriciliğinde önemli olan bir diğer husus ise nem oranıdır. Mandalina yetiştiriciliğinin verimli bir şekilde yapılabilmesi için havanın belli bir nem oranına sahip olması gerekir. Havada bulunan nenim %50 oranında olması yeterlidir. Nem oranının %70’leri bulduğu zamanlarda mantar kökenli hastalıklar meydana gelebilir. Bu nedenle nem oranı da mandalina üretiminde oldukça önemli bir faktördür.