Mandalina Yetiştiriciliğinde Toprak Nasıl İşlenir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:58

Mandalina Yetiştiriciliğinde Toprak Nasıl İşlenir?

Mandalina Yetiştiriciliğinde Toprak Nasıl İşlenir?
Son Güncelleme :

06 Aralık 2021 - 9:58

177 views

Tarımsal üretim sürecinde çiftçimizin gerçekleştirdiği işlemlerden biri de toprak işlem işlemidir. Ekim öncesi ve sonrası olarak gerçekleştirilen kültürel işlemlerden bir tanesidir. Yapılması tarımsal verimlilik açısından oldukça önemlidir. Peki mandalina yetiştiriciliğinde toprak nasıl işlenir? Tarımsal üretimde toprak işleme neden önemlidir? Ne zaman toprak işlenir? Bu ve benzeri sorular üreticilerimiz tarafından sorulan sorular arasında yerini alıyor. 

Mandalina yetiştiriciliğinde toprak işleme nasıl yapılır bu sorunun cevabını vermeden önce tarımsal üretim sürecinde toprak işleme neden yapılmalıdır, bu soru üzerinden başlayalım. Yıllık üretim faaliyeti son bulduktan sonra hareketsizleşen toprak, bir zaman sonra tabakalaşmaya başlar. Toprak içerisinde havalanmayı sağlayan boşluklar zaman içerisinde azalmaya başlar. Bu yüzden toprak havalanma işlemini gerçekleştiremez. Toprağın yapısı ağırlaşmaya ve besin değeri açısından verimsizleşmeye başlar. Bu yüzden toprağın işlenmesi ve üzerinde yetiştirilen bitkilere besin sağlaması gerekir.

Toprağın işlenmesi ile öncelikle toprak kabartılarak ekim – dikim faaliyetlerine hazır hale getirilir. Toprağın kabartılması, toprakta oluşan katmanların yumuşamasına ve toprağın tarım için daha uygun hale getirilmesine yardımcı olur. Böylece toprağın havalanmasını da sağlamış olursunuz. Havalandırılan toprakta sulama işlemi daha kolay gerçekleşir. Toprak karıştırıldığı için, toprakta bulunan besin maddeleri de karışarak, toprağın daha verimli hale gelmesine yardımcı olur. Ayrıca yabancı otla mücadele sürecinde de toprağı işlemenin büyük faydası vardır. Ek olarak şunu da söyleyebiliriz ki yumuşayan toprakta, bitkilerin kökleri daha hızlı ve rahat şekilde ilerleyebilir. 

Mandalina Yetiştiriciliğinde Toprak İşleme 

Tarımsal üretimde yer alan her bitkide olduğu gibi, mandalina yetiştiriciliğinde de toprak bakımı yapılır. Bu durum, verimli bir üretim süreci için gerekli olan bakım işlemlerinden bir tanedir. Üretilen bitkinin kök yapısı, üretim yapılacak toprağın belirlenmesinde önemli rol oynar. Mandalina ağacının kök yapısı ile ilgili olarak yüzlek kök yapısına sahip diyebiliriz. Yani derin bir kök yapısına sahip değildir. Emici köklerin büyük bir bölümü çok derinlere inme ihtiyacında bulunmaz. Bu yüzden, yüzeyden yapılan toprak işlemenin önemi oldukça büyüktür.

Mandalina bahçesi için yapacağınız toprak bakımını 3 şekilde yapabilirsiniz. Bunları, açık işleme, yarı örtülü işleme ve örtülü işleme olarak ifade edebiliriz. Her bir toprak işlemi farklı amaçlar için yapılabilir. Örneğin açık işleme hem yaz hem kış yapılan bir toprak bakımıdır. Yabancı otlarla mücadele için kullanılan işlemidir. Yarı örtülü toprak işlemi ise, yaz aylarında yine yabancı otla mücadele için kullanılır. Kış dönemi toprağa müdahale edilmez. Örtülü toprak işlemede ise, toprak sulama işlemi için yapılır.

Mandalina yetiştiriciliğinde kullanılan işleme modeli kadar nasıl yapıldığı da önemli olan bir diğer konudur. Çünkü toprak işlenirken kullanılan makinalar ve işlem derinliğini iyi belirlemeniz gerekir. Yukarıda mandalina ağacının köklerinin yüzlek bir yapıya sahip olduğunu söylemiştik. Derin yapılan toprak sürme işlemi, mandalina ağacının köklerine zarar verebilir. Bu nedenle toprağı sürerken derin sürme yapmamalısınız. Mandalina bahçesi için ideal sürüm derinliği 10 cm olarak tavsiye edebiliriz.

Mandalina yetiştirirken toprak işleme için kullanabileceğiniz makineler, rotovatör, goble disk, kazayağı, disc harrow’dur. Mandalina bahçenize toprak bakımı yaparken pulluk kullanmamaya dikkat edin. Ayrıca toprak hafif nemli iken toprak işlemesini yapabilirsiniz. Toprağın ıslak olduğu zamanlarda yapılan toprak bakımı istediğiniz beklentiyi karşılayamayabilir.

Mandalina Bahçesi Ne Zaman İşlenir?

Mandalina bahçesine yapılan ilk toprak bakımı, mart sonu nisan başı gibi yapılması önerilir. Bu dönemde yapılmasının en temel sebebi ise toprağın tam tavında olmasıdır. Tarla sürümü yapılmadan önce atılan gübre de toprağın işlenmesi ile toprakla iyice karışır. Sonrasında ise her iki sulamada bir toprağı işleyebilirsiniz. Böylece hem toprağı havalandırmış hem de yabancı otlardan arındırmış olursunuz. Bir yıl içerisinde yaklaşık olarak 4 defa yapacağınız toprak işlemesi yeterli olabilir.