Map Gübresi Kullanımının Sağladığı FaydalarTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:44

Map Gübresi Kullanımının Sağladığı Faydalar

Map Gübresi Kullanımının Sağladığı Faydalar
Son Güncelleme :

29 Haziran 2021 - 16:56

129 views

Map gübresi, ülkemizde tarımsal üretimde kullanılan gübreler arasındadır. Farklı besin maddelerinden oluştuğu için kompoze gübre olarak ifade edilmektedir. İçerisinde bol miktarda fosfor bulunduğu için özellikle, ekinlerin fosfor ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rolü vardır.

Peki Üreticilerimiz Neden Map Gübresini Tercih Etmeli?

Üreticilerimizin üretim yaparken Map gübresini tercih etmesinin pek çok sebebi vardır. Öncelikle içerisinde bulunan fosfor miktarından dolayı tercih edilen bir kompoze gübre çeşididir. Özellikle çiçek ve meyve üzerinde yapıcı ve verimi arttırıcı etkileri bulunur.
Ekinler üzerinde sağladığı faydalar saymakla bitmez.
Map gübresi, kimyasal yapısından dolayı suyla temas etmesi halinde kolaylıkla çözülebilen bir gübredir. Kolay çözülebildiği için hem toprağa hem de bitki köküne kolaylıkla etki eder. Suyla karışan gübre, toprak tarafından hızla emilir ve bitki köküne ulaşır. Köke kolay etki eden gübre, haliyle kök gelişimine de fayda sağlar.
Ekinlerin kök gelişimini hızlandırır ve kökün güçlenmesine katkı sağlar. Kökü güçlü olan bitki gelişim sürecini daha hızlı gerçekleştirir. Ayrıca kökün güçlü olması, topraktan alınacak besinlerin de gövde kısmına kolaylıkla gitmesini sağlayacaktır.

Çiçeklenme Sürecini Olumlu Yönde Etkiler

Map gübresi, uygulandığı bitkinin çiçeklenme sürecini olumlu yönde etkiler ve çiçeklerin eşit bir şekilde dağılmasına yardımcı olur. Böylelikle genel olarak her bitkiden ürün alınmasına imkan sağlar. Ek olarak çiçeklenmeyi arttırıcı bir etkisi olduğu da söylenmektedir.

Map Gübresi, Bitkiye Direnç Kazandırır

Map gübresi, içerisinde bulunan bileşenler sayesinde, uygulandığı bitkiye direnç sağlar ve olumsuz çevresel etkenlere karşı dayanıklılığını arttırır. Peki bu olumsuz çevresel etkenler nelerdir? Bitkiyi saran hastalıklar, bitkiye zarar veren organizmalar, olumsuz hava koşulları gibi ögeler çevresel etkenlere örnek olarak verilebilir.
Ekinlerin çiçeklenme ve meyve oluşumları üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Meyve oluşumu ve meyvelerin büyüme hızı Map gübresi ile desteklenir. Map gübresi, danelerin boyutunun şekillenmesinde de önemli bir etkiye sahiptir. Ayrıca oluşan meyvelerin dala tutulmasını güçlendirir.

Hasat Döneminin Erkenden Yapılmasına İmkan Tanır

Ekinlerin büyüme ve gelişme süreçlerini hızlandırdığı için hasatın erkenden yapılmasına yardımcı olur.