Mısır Ne Zaman Hasat Edilmelidir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

13 Eylül 2024 - 20:52

Mısır Ne Zaman Hasat Edilmelidir?

Mısır Ne Zaman Hasat Edilmelidir?
Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 12:12

70 views

Mısır, ülkemizde yaygın olarak üretimi yapılan ve pekçok sektörde kullanılan bir bitkidir. Mısır bitkisi, sıcağı ve yağmuru seven bir bitkidir. Özellikle ülkemizde Karadeniz bölgesinde üretimi yapılmaktadır. Mısır üretiminden verimli bir hasat alabilmeniz için öncelikle ekim sürecini en iyi şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Çünkü mısır ekim zamanı hasat zamanını etkileyen bir faktördür. Mısır ne kadar geç dikilirse hasat süresi de bir o kadar gecikir. Bu durum sadece gecikmeye de kalmaz elde edilecek hasatın kalitesini ve miktarını da etkilemektedir. Kısaca şunu diyebiliriz ki, hasat süresinin belirlenmesi ve kaliteli bir şekilde tamamlanması için ilk olarak mısır ekim tarihinin en uygun tarihte olması gerekmektedir. Akdeniz ve Karadeniz iklim bölgeleri için en uygun mısır ekim tarihi, nisanı ilk haftasıdır. Karasal iklim için önerilen mısır ekim zamanı nisanın 25’inden sonra olarak tavsiye edilebilir.
Ekim işlemi gerçekleştirdikten sonra mısırın sulama ve gübre ihtiyacını eksiksiz olarak tamamlamanız gerekmektedir. Yağışın yoğun olduğu bölgelerde ayriyeten bir sulama işlemi gerçekleşmez. Ancak yağışın az olduğu bölgelerde mısırdan en yüksek verimi almak için mutlaka sulamanız gerekmektedir. Ayrıca ekimden önce ve mısır diz boyu olduğunda azot ve fosfor açısından zengin gübreleri tercih etmelisiniz. Dikkat! Gübreyi sakın serpme yöntemi ile atmayın. Serpme yöntemi ile atılan gübrenin bitkiye zarar vermesi mümkündür.
Peki belli bir olgunluğa gelen mısırı ne zaman hasat etmeliyiz?
Mısırın hasat zamanının geldiğini koçanda bulunan tanelerden anlayabilirsiniz. Belli bir olgunluğa eriştiğini düşündüğünüz mısır tarlasından alacağınız birkaç koçanı harmanlayın. Bu harmanlama işlemi ile mısır tanesindeki nem oranı belirlenir. Mısırın hasat zamanının gelip gelmediğini anlayabileceğiniz en güvenilir yöntem budur. Mısırın olgunluğunu ise tanenin uç kısmında bulunan siyah noktadan anlayabilirsiniz. Bir koçanın farklı yerlerinden rastgele olarak birkaç tane alın ve siyah nokta durumuna bakın. Eğer siyah nokta oluşmuş ise mısır ürünü olgunlaşmıştır.
Mısırı hasat ederken biçer-döver kullanabilirsiniz. Ancak biçer-döver kullanacaksanız mısırın çok kurumamış olması gerekir. Çünkü hasat sırasında kuruyan mısır koçanında kırılmalar olur.