Mısır Tohumu Nasıl Ekilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 09:03

Mısır Tohumu Nasıl Ekilir?

Mısır Tohumu Nasıl Ekilir?
Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 12:13

232 views

Tarım bitkilerinden biri olarak mısır, kocan kısmında tanelerin bulunduğu bir bitkidir. Mısırın kocan kısmı serttir, taneleri ise olgunlaşma sürecine bağlı olarak yumuşaktan serte doğru bir gelişim gösterir. Eski zamanlardan bu yana üretimi yapılan enden bitkilerden biridir. Mısır bitkisi çok nemli ve sıcak bölgeleri seven ve bu bölgelerde yetiştirilen bir bitkidir. Türkiye’de en çok Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilir. Bu nedenle mısıra “ laz otu” da denilmektedir. Avrupa’ya Osmanlı döneminde yayılmıştır. Avrupa’da mısır, Türk buğdayı olarak anılır. Mısırın birçok türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; taş mısır, atdişi mısır, cin mısır, tatlı mısır, unlu mısır, mumlu mısır, kavuzlu mısır, çizgili mısır ve süt mısırı olarak söylenebilir. Ülkemizde mısır tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. Özellikle Karadeniz Bölgesi, mısır yetiştiriciliği için uygun iklim koşuluna ve toprağa sahiptir.
Mısır tohumunun nasıl ekildiğine geçmeden önce, ekim öncesi hazırlıklardan bahsedelim. Mısırın ılık ve sıcak havayı sevdiğini söylemiştik. Sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde ( Antarktika hariç) yetiştirilir. Sıcağın ve yağışın olduğu tüm iklimler mısır yetiştiriciliği için uygundur. Mısır toprak seçen bir bitki değildir. Toprakta bulunan tuz ve yüksek taban suyunun olması mısır için yeterlidir. Mısır dikilecek arazi, sonbaharda 20 cm derin olacak şekilde sürülmeli ve bahar ayına kadar bırakılmalıdır. Mısır ekim işlemi yapılamadan önce toprak tekrar işlenmelidir. Ayrıca ekim işleminden önce toprağın ihtiyaç duyduğu gübreleme ve ilaçlama işlemleri yapılır.
Mısır tohumu ekim işlemi, teknolojik gelişmelerin tarım makinelerine etkisi ile eski ekim işleminin aksine daha profesyonel ve seri bir şekilde tamamlanır. Mısır ekim makinesinin olmadığı zamanlarda mısır ekimi, serpme şeklinde gerçekleştirilirken, tarımda makineleşmeye geçilmesiyle, ekim işleminde insan gücüne duyulan ihtiyaç yerini makinelere bırakmıştır. Mısırın ekilme amacına göre mısır ekim mesafesi değişmektedir. Örneğin silaj amacıyla ekilen mısırın mesafesi 60 cm ve sıra üzeri mesafesi 15-20 cm kadardır. Bu ölçülere göre mısır çok sık ekilir. Haliyle ürün daha sık, uzun ve yapraklı olacaktır. Tane olarak ekilen mısır için 70 x 25 cm ölçüsü idealdir.