Muz Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:56

Muz Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Muz Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Son Güncelleme :

17 Haziran 2021 - 9:01

774 views

Muz bitkisi, ülkemizde üretimi yapılan meyvelerden biridir. Muz meyvesi, tropikal iklim bölgesine ait meyve türlerinden biridir. Türkiye’de görülen iklim geçişleri, tropik bir meyve olan muzun ülkemizde yetişmesini mümkün kılmıştır. Muz bitkisi, soğuğu sevmeyen ve soğuğa karşı dayanaksız olan bir bitkidir. Bu nedenle muz yetiştirilecek bölgenin kış mevsiminde görülen ortalama sıcaklığın düşük olmaması gerekmektedir. Ülkemizde özellikle Antalya ve Mersin arasında kalan bölgede muz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Tropik bir meyve olduğu için ülkemizde yoğun olarak muz üretimi yapılamamaktadır. Yapılan üretim de sınırlı olarak kalmaktadır. Bu neden muz yetiştiriciliği ile ilgileniyorsanız ve verimi yüksek bir muz ağacı yetiştirmek istiyorsanız bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.
Muz ağacı yetiştirmek için öncelik hava sıcaklık ortalamasının yüksek olması gerekmektedir. Çünkü muz bitkisi don olayına karşı dayanıksız bir bitkidir direnç gösteremez. Don olayının yaşanması durumunda muz bitkisi kolaylıkla yanabilir ya da solabilir. Bu nedenle hava sıcaklığının en az 20 derecenin üstünde olması gerekmektedir. Sıcaklık faktörü kadar nem ve sulama da muz yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle sulama kaynaklarının doygun olduğu bölgelerde muz üretimi yapılmaktadır.
Muz ağacı, yapısı itibariyle zayıf ve kırılgandır. Bu nedenle rüzgarı bol olan bölgeler muz yetiştiriciliği için uygun değildir. İklim konusunda olduğu kadar toprak konusunda da seçici bir meyvedir. Muz üretimi için en ideal olan toprak tipi, kumlu killi topraklardır.
Muz ağacı için uygun sulama aralığı, haftada iki kez olacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu durum kış ve sonbahar aylarında değişiklik gösterebilir. Suyun muz bitkisinin tabanında kalması, bitkiyi olumsuz yönde etkileyecektir. Sulama işleminin yanı sıra gübreleme faaliyetleri ile muz ağacının desteklenmesi gerekmektedir. Özellikle büyüme döneminde, 2 haftada bir olacak şekilde uygulayabilirsiniz. Bu durum kış aylarında 4 haftada bir olabilir.
Muz ağacını evde yetiştiriyorsanız yaz aylarında dışarıya çıkartabilirsiniz. Ancak taşıma işleminde yaprakların zarar görmemesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Muz ağacının gövde ve yaprak kısımları çok kırılgandır. Bu nedenle taşıma işlemini yaparken yaprakları kırmamaya dikkat etmeniz gerekmektedir.