Muz Hangi Bölgede Yetişir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:36

Muz Hangi Bölgede Yetişir?

Muz Hangi Bölgede Yetişir?
Son Güncelleme :

24 Haziran 2021 - 16:34

130 views

Türkiye’de kısıtlı alanlarda üretimi yapılan ve köken olarak tropikal bir meyve olan muzun ülkemizde hangi bölgede yoğun olarak yetiştiği merak konusudur. Muzun hangi bölgemizde yetiştiği sorusunu cevaplamadan önce gelin birlikte muz meyvesi hakkında genel bir bilgi verelim.
Muz, ağaçta yetişen ve kabuklu yapıya sahip tropik bir meyvedir. Tropik diyoruz çünkü muz özellikle Güneydoğu Asya’da, tropikal bölgelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dünyada tüketim oranı yüksek bir meyve olduğu söylenebilir. İnsan sağlığı açısından muzun içerisinde önemli vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Bu açıdan muzu, besleyici bir besin kaynağı olarak nitelememiz mümkündür.
Muz bitkisi, iklim ve toprak açısından seçici bir bitkidir. Özellikle muz ağacı fazla hassas ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle uygun iklim koşulları sağlanmadığı takdirde muz ağacının solması ya da verimsizleşmesi olası bir durumdur. Muz üretimi yapacaksanız önce muz için en ideal iklim koşunun nasıl olması gerektiğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Muz meyvesi, sıcağı seven ve olgunlaşma için sıcağa ihtiyaç duyan bir meyvedir. Bu nedenle yıllık sıcaklık ortalaması yüksek olan bölgelerde yetiştirilmek için uygundur. Muz bitkisi, sıcaklık kadar neme de ihtiyaç duyar. Tropik bir meyve olduğu halde ülkemizde yetişmesinde kuşkusuz iklimin büyük rolü bulunur. Türkiye, iklim çeşitliliğin ve iklim geçişlerinin yoğun olarak hissedildiği bir ülkedir. Ülkemizde görülen iklim tipleri, Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve Karasal iklimdir.
Muz meyvesi, daha çok Akdeniz iklim özelliklerinin görüldüğü bölgelerde yetiştirilmek için uygundur. Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yıllık sıcaklık farkı düşüktür ve kış ayları ılık ve yağışlı geçmektedir. Özellikle kış aylarında sıcaklığın çok düşmemesi bu bölgelerde muz yetiştiriciliğine fırsat tanımaktadır.
Ülkemizde muz yetiştiriciliği, Akdeniz iklim özelliklerinin hâkim olduğu Akdeniz bölgesinde gerçekleştirilmektedir. Özellikle Antalya, Alanya, Anamur, Gazipaşa, Mersin ve Bozyazı’da muz üretimi yapılmaktadır. Ülkemizin diğer bölgeleri muz yetiştiriciliği için uygun değildir. Muz ağacı, sıcak ve nemli ortamı ister ancak don olayına karşı dayanıksızdır. Bu nedenle Akdeniz ikliminin hissedilmediği yerlerde ve Akdeniz bölgesi dışında muz üretimi yapılması mümkün değildir.