Nane Tohumu Nasıl Ekilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

7 Aralık 2024 - 04:22

Nane Tohumu Nasıl Ekilir?

Nane Tohumu Nasıl Ekilir?
Son Güncelleme :

24 Eylül 2021 - 17:52

55 views

Evde yetiştirmeye müsait bazı bitkiler hayatımız oldukça kolaylaştırıyor. Özellikle yetiştirilmek için geniş alana ihtiyaç duymamaları özellikle tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor. Bu ev bitkilerine örnek olarak nane bitkisini örnek olarak verebiliriz. Nane, evde yetiştirilmeye müsait olan ancak aynı zamanda ticari olarak satışı yapılan bir bitkidir. Mutfağımızda geniş bir kullanım alanına sahip olması, evde nane yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasına sebep olmuş olabilir.

Nane tohumu nasıl ekilir? Nane ne zaman hasat edilir? Gibi sorulara geçmeden önce nane hakkında kısaca bir bilgilendirme yapalım. Nane dünya genelinde yetiştiriciliği yapılan bir yeşil bitkidir. Kullanım şekli olarak taze (yeşil) ya da kurutularak kullanılabilen bir bitkidir. Özellikle mutfak kültürümüzde yemeklere kullanımı yaygın olarak tercih edilen bir bitkidir. Nane, farklı türleri bulunan bir bitkidir. Dünyanın her yerinde yaklaşık olarak 25 – 30 kadar nane türü olduğu söyleniyor. Evde yetiştirilmeye müsait bir bitki olduğu için yoğun olarak saksıda ya da bahçede üretimi yapılabilir.

Nane, tohumdan elde edilen bir bitkidir. Nane tohumunun nasıl ekilir, ne zaman ekilir? Evde yetiştirmek isteyen vatandaşlarımızın sıkça aradığı sorular arasında yer almaktadır.

Nane Tohumu Ekim İşlemi

Nane, yetiştiriciliği oldukça kolay ve özel bakım istemeyen bir bitkidir. Bu nedenle isteyen herkesin evinde yetiştirebileceği bir bitkidir. Sonuçta kendi ürettiğin ürünün tadı her zaman bir başkadır. Mutfağında nane kullanımını sevenler için ayrıca alternatif bir yoldur. Peki, nane tohumu nasıl ekilir?

Nane tohumu ekmeden önce yapılması gereken iki farklı süreç bulunur. İlki, nane tohumunun bir gün boyunca suda bekletilmesi gerekir. Bir gün boyunca suda bekleyen tohumu, bir gün boyunca da nemli bez içerisinde bekletilmesi gerekiyor. Bu iki süreç gerçekleştirildikten sonra nane tohumu toprağa ekilmek için hazırdır. Nane tohumu ekilecek toprağın sıcaklık değerinin en az 10, en fazla 20 olması çimlenme süreci açısından oldukça önemlidir. Nane tohumunu ekeceğiniz alanı siz belirleyebilirsiniz. Saksıda yetiştirilmeye uygun bir bitki olduğu için dilediğiniz bir saksıda da büyütebilirsiniz.

Ekim yapılacak toprağı hazırladıktan sonra tohumları serperek toprakla buluşturabilirsiniz. Daha sonra ince bir tabaka olacak şekilde tekrar toprak koyarak tohumların üstünü kapatın. Nane tohumu için önerilen toprak, ince elenmiş topraktır. Bu toprak tipinde nane çimlenmesi ve büyümesi kolayca gerçekleşebilir. Ekim işlemi tamamlandıktan sonra toprağı nemlendirecek şekilde hafif bir sulama işlemi yapabilirsiniz.

Nane Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Yetiştirilmesi kolay olan ve özel bakım istemeyen nane için en uygun ekim zamanının bahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. Bahar aylarında ekilen nane tohumu, yaklaşık 10 ila 20 gün sonra bitki haline gelmiş olur. Daha sonra dilediğiniz yere nane fidelerini dikebilirsiniz. Ayrıca filizlenmeye başladığında da dikim yapılabilir. Nane bitkisinin tohum oluşturabilmesi için güneş alabileceği yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Hem çimlenme hem de tohumlaşma süreci açısından nane bitkisinin güneşle temas etmesi oldukça önemlidir. Saksıda yetiştirmeyi düşünüyorsanız, saksıyı güneş alana bir yere yerleştirmeniz, bitki verimliliğini artırabilir.

Dikkat! Nane bitkisini sularken fısfıs şişeler kullanabilirsiniz. Nane bitkisi, her gün sulama ister. Bu nedenle sık sık ama az miktarda sulama yapılması nane bitkisi için yeterli olacaktır. Sulamanın aşırıya kaçması durumunda verim azalabilir, hastalık oluşmasına sebep olabilir.

Nane tohumu muhafaza edilirken, ortamın kuru olmasına dikkat edin. Ortamın rutubetli olması, nane tohumunun deforme olmasına sebep olabilir. Rutubetten uzak, serin ve karanlık ortamlar nane tohumu saklamak için oldukça işlevseldir.