Nar Meyvesinin Kullanım Alanları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:18

Nar Meyvesinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Nar Meyvesinin Kullanım Alanları Nelerdir?
Son Güncelleme :

24 Haziran 2021 - 16:37

146 views

Görüntüsü ve tadı ile üreticimizin göz bebeği nar meyvesini işleyerek ya da ham madde halinde pek çok alanda değerlendirebiliriz. Nar bitkisi sıcağa ve soğuğa karşı dayanıklı bir bitkidir. Dünyada ve ülkemizde nar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde verimli ve kaliteli nar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Nar üretimi noktasında verimli bir üretim sürecine sahip olduğumuz çıkarımını yapabiliriz. Bu çıkarımı destekleyen en önemli durum ise dış ülkelere ihraç ettiğimiz ürünler arasında narın olması durumudur.
Tadı, narın cinsine göre tatlı ve ekşi olarak değişebilir. Hangisini tüketmek isteyecekleri ise tamamen tüketicimizin damak tadına bağlıdır. Nar meyvesi, çoğu insan tarafından sevilen ve tüketilen bir meyvedir. Çok taneli bir yapıya sahip oluşu ise yerken sabır göstermemiz gereken bir durumdur. Bunun dışında sağlık noktasında nar meyvesinde bulunan vitamin ve mineral değerleri, insan sağlığını önemli şekilde etkilemektedir. Bu nedenle narın kullanıldığı farklı alanlar bulunmaktadır.
Genel olarak narın kullanıldığı alanları besin alanı, tıbbi alan ve endüstri alanı olarak gruplandırılabilir. Bu alanlar içerisinde en fazla kullanımı, besin alanında olmaktadır. Besin alanında kullanımı şu şekilde olmaktadır. Öncelikle narı dalından kopardığınız gibi tüketebilirsiniz. Kabuğu elle soyamayacağınız sertliktedir. Bu nedenle bir bıçak yardımı ile kesip, narın içinde bulunan tanecikleri yiyebilirsiniz. Diğer bir kullanım alanı, nar suyu olarak tüketilmektedir. Nar suyu özellikle Orta Doğu ülkelerinde sevilerek ve ciddi oranda tüketilen bir besindir. Ülkemizde nar kaynaklı meyve suyu üretilmektedir.
Narın gıda alanında kullanılan bir diğer çeşidi de nar ekşisidir. Nar çiğ halde ya da işlenerek yemeklere tat vermek ya da görsel olarak zenginlik katmak için kullanılan bir meyvedir.
Narın kullanıldığı bir diğer alan da tıbbi alandır. Nar, bünyesine bol miktarda C vitamini barındırır. Nar tüketerek, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu C vitamini eksikliğini giderebilirsiniz. Ayrıca diyet yapanlar için yine nar tüketimi önerilmektedir.
Diğer bir kullanım alanı, endüstri alanıdır. Endüstri bitkisi olarak yün ipliklerin boyanmasında kullanılabilir. Ayrıca diğer ülkelere ihraç ettiğimiz bir meyvedir.