Niğde patatesiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:25

Niğde patatesi

Niğde patatesi
Son Güncelleme :

24 Haziran 2021 - 16:26

657 views

Niğde patatesi adından da anlaşılacağı gibi özellikle Niğde’de üretimi sağlanan lezzetli bir patates türüdür. Patates üretiminin büyük bir kısmının gerçekleştirilen bu bölgede Niğde patatesi de oldukça meşhur olduğunu söyleyebilmek mümkün.
Peki, ‘’Niğde patatesi nedir?’’ ‘’Niğde patatesinin özellikleri nedir?’’ ‘’Niğde patatesi kızartmak için mi uygundur yoksa yemeklik patates midir?’’
Niğde içerisinde bulundurduğu verimli topraklarda yetişen Niğde patatesi Niğde halkı tarafından ’’Niğde Sarısı’’ adı ile de anılıyor. Bu patates oldukça verimli bir patates türü olarak yetiştiriciler gayet kaliteli bir patates türü olduğu da söylenilen özellikleri arasında bulunuyor. Ülkemiz tarafından üretimi sağlanan patates türlerinden biri olarak görülebilir ve Türkiye içerisinde tescillenmiş bir patates türüdür.
Niğde patatesi özellik olarak ekonomik bir türdür tamamen Türkiye’de ediliyor olması fiyatlarına da yansıyor ve4 fasla yüksek fiyatlara satılmayan bir tür olarak görülebiliyor. Niğde patatesinin Nahita adı verilen bir patates tohumundan üretildiği belirtiliyor yüksek verimi ve maliyetinin fazla olmaması sebebi ile bu patates türü ihraç edilen patates türleri arasında yerini almak için hazırlanıyor diyebilir tiriz.
Niğde Patatesi Ne zaman ekilir? Niğde patatesi yetiştirilmesindeki iklim koşulları nedir?
Patates türleri genel olarak çabuk olgunlaşması ile tercih edilen sebzeler arasında yer alıyor. Niğde patatesinin ekilmeye başlanması ise genel olarak ilk baharat ayları içerisinde gerçekleştiriliyor ve fazla sıcak havalar başlamadan daha düşük sıcaklıklar içerisinde yetiştirimi tercih ediliyor. Niğde patatesi yüksek olmayan sıcaklıklarda ve serin havalarda daha iyi bir şekilde yetişme sağlayabiliyor bu sebep ile tercih edilen yetiştirme mevsimi ise mart veya nisan ayları içerisinde don olayları bittikten sonra olabiliyor. Genellikle temmuz sonu ağustos basında olan sıcaklıklara kalmadan ise Niğde patatesinin hasadı gerçekleştiriliyor.
Çeşitli kaynaklarda bu patates tütünün dünyaya tanıtılması hedeflendiği bahsedilirken nahita tohumu ile üretilen bu patates türünün Türkiye’deki tescil yılının 2018 yılı olduğunu söyleyebiliriz.
Niğde patatesi hemen hemen her çeşit yemekte kullanılabilir. Yemeklik ve haşlamak için de uygun olan bu sarı renkli patates türü en çok kızartmalık olarak tercih edilebiliyor diyebiliriz.