Nohut Yetiştiriciliği Hakkında BilgiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:52

Nohut Yetiştiriciliği Hakkında Bilgi

Nohut Yetiştiriciliği Hakkında Bilgi
Son Güncelleme :

10 Haziran 2021 - 15:31

87 views

Ülkemizde yetişen baklagillerden biri olan nohutun ana vatanı Anadolu olduğu söylenmektedir. Ulaşım ve ticaret yollarının gelişmesiyle dünyaya yarılmış ve nohut üretimi yaygınlaşmıştır. Nohut ürünü, haşlanarak, pişirilerek ya da kavurularak tüketilen bir bitkidir. Çünkü nohut ürününün pişmemiş hali zehirli ve tehlikeli olabilir. Size tavsiyemiz, nohutununuzu yumuşatmak için içinde beklettiğiniz suyu, yemek yapımında kullanmayın. Su içerisinde bekleyen nohut, içerisinde bulunan zehirli maddeleri suya salabilir. Bu nedenle bekletilen suyun yemeklerde kullanılması insan sağlığına zarar verebilir.
Dünyaya nohut Anadolu üzerinden yayılmıştır. Bu nedenle nohutla ilgili olarak yerli ürün olduğunu söyleyebiliriz. Nohut ürünü, Türkiye’de özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir. Nohut üretimi Anadolu’da olduğu kadar dünya üzerinde belli ülkelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Nohut üretiminde bulunan ülkeler sırasıyla Hindistan, Türkiye, Pakistan ve İran olarak sıralanabilir.
Nohut ürünü içerisinde bulunan maddelerden dolayı besin değeri açısından yüksek oranlara sahiptir. Nohutun içerisinde yüksek derecede protein bulunmaktadır. Bu nedenle hayvansal besin tüketmeyenler, protein takviyesi olarak nohut tüketimini sağlayabilirler. Nohut ürününün içerisinde %20 oranda protein bulunmaktadır. Ayrıca yağ, kalsiyum, karbonhidrat ve fosfor bulunmaktadır.
Nohut ekini boyutuna göre iki şekilde gruplandırılmaktadır. Bunlar; desi nohut ekini ve kabuli nohut ekinleridir. Bu iki tür birbirlerinden tip, tane büyüklüğü, tane şekli ve rengi göre farklılaşmaktadır. Desi nohut ekinin boyutu 15 ile 60 cm arasında değişmektedir. Desi nohut ekininin yaprakları küçük yapılıdır. Çiçek renkleri farklı farklıdır. Mor, beyaz, pembe ve mavi renkte çiçek açmaktadırlar. Tane yapıları küçüktür ve düzensiz şekilde sıralanır. Çiçeklerinde görülen renk farklılığı tanelerde de görülmektedir. Desi nohut ekini taneleri, siyah, yeşil, sarı ve kahverengi olarak farkı farklı renklerdedir. Ayrıca desi nohutları kalın kabuklara sahiptir. Bu kalın kabukları sayesinde, soğuğa karşı dayanıklılık gösterebilirler.
Kabuli nohutlar ise desi nohutlarına göre boyutları daha yüksektir. Kabuli nohutların boyutu 1 metre kadar uzayabilir. Yaprak yapısı daha büyüktür. Desi nohutlarının aksine kabuli nohutlarda tek bir çiçek rengi vardır. O da beyazdır. Taneleri daha iridir ve düzgün şekilde dizilmiştir.