Nohut Yetiştiriciliğinde Bakım ve Sulama İşlemleri Nasıl Yapılmalıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:58

Nohut Yetiştiriciliğinde Bakım ve Sulama İşlemleri Nasıl Yapılmalıdır?

Nohut Yetiştiriciliğinde Bakım ve Sulama İşlemleri Nasıl Yapılmalıdır?
Son Güncelleme :

10 Haziran 2021 - 14:27

100 views

Nohut yetiştirmek isteyen ya da yetiştiren üreticimiz, nohut üretirken bakımını nasıl sağlıyorsunuz ya da hangi noktalara dikkat ediyorsunuz? Nohut ürünü mutfağımız açısından önemli bir yere sahiptir. Özellikle üretimi zor bir bitki olmadığı, uğraşı fazla olmadığı için isteyen herkesin kolaylıkla üretebileceği bir üründür. Ancak bu bakımsız bırakıldığında kendiliğinden büyüyeceği anlamında gelmez. Dayanıklılık açısından pekçok bitkiye göre daha sağlam ve dayanıklıdır. Ancak yine de nohut yetiştirirken, ürünün bakımına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Nohut bitkisinin bakımını yüksek ölçüde sağlayan faktör şüphesiz hava ve toprak sıcaklığıdır. Nohut ürünü sıcak havayı seven ve sıcak bölgelerde verimli bir şekilde yetişen bir bitkidir. Bu yüzden nohut yetiştiriciliği için sıcak iklime sahip bölgeleri tercih etmelisiniz. Ancak nem faktörü nohut bitkisini olumsuz yönde etkileyen bir unsurdur. Bu nedenle sıcaklık başlı başına bir faktör değildir. Sıcak bölgenin aynı zamanda yağış oranının da düşük olması gerekmektedir.
İklimsel koşullar sağlandıktan sonra ekim işlemi sırasında ya da daha önce gübrelenen toprağa nohut tohumları ekilebilir. Toprağa açılan çukurun çok derin olmadığından emin olmalısınız. Derin ekilen tohumların çıkış yüzdesi düşüktür. Bu nedenle zarar edebilirsiniz.
Nohut yetiştiriciliğinde bakımla ilgili yapılacak faaliyetlerden bir diğeri de yabancı otlardan temizleme işlemidir. Yabancı otların ekin içinde büyümesi hem toprağın besin değerini düşürür, ürünün yeterince besin almasını engeller hem de ürünün rahat bir şekilde büyümesini engeller. Bu nedenle yabancı otlarla mücadele işlemi nohut yetiştiriciliğinde gerekli ve önemlidir. Yabancı otlar için ilaçlama işlemini ekim işlemi gerçekleştikten bir hafta sonra araziye uygulanabilir. İlaçlama işleminin tohumlar çimlenmeden, toprak yüzeyine çıkmadan yapılması önerilmektedir. Bu şekilde yabancı otları, %80 oranla yok edebilir ve kontrol altında tutabilirsiniz.
Hasat döneminin geldiğini ekinlerin yapraklarından ve meyvesinden anlayabilirsiniz. Ekinin mahsulü ve yaprakları saman sarısı bir hal aldığında hasat işlemi gerçekleştirilebilir. Hasatı elle ya da makine yardım ile yapabilirsiniz.
Ülkemizde yetiştirilen nohut ürünü için ekstra bir sulama işlemi gerekmemektedir. Çünkü nohut bitkisi nemi ve suyu sevmez.