NPK Gübresi Nedir? Nasıl Kullanılmalıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

6 Aralık 2024 - 03:47

NPK Gübresi Nedir? Nasıl Kullanılmalıdır?

NPK Gübresi Nedir? Nasıl Kullanılmalıdır?
Son Güncelleme :

29 Haziran 2021 - 16:52

943 views

Gübreleme işlemi, eski zamanlardan bu yana devam eden tarımsal faaliyetlerden biridir. Yetiştirilen üründen yüksek verim elde etmek, toprağı zenginleştirmek, bitkinin daha sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilmek için toprağa takviye edilir. Toprakta var olan besin maddeleri zaman içinde tükenebilir. Bu durum bitkinin topraktan sağladığı besini karşılayamamasına sebep olur. Topraktan yeterince beslenemeyen bitkinin gelişim sürecinde aksamlar meydana gelir.


Tarımsal üretimde kullanılan gübreler; organik gübre ve ticari gübre olarak 2’ye ayrılır. Organik gübreler hayvan ya da bitki atıklarından elde edilirken ticari gübreler kimyasallarla oluşturulan gübre çeşididir. Ticari gübrelerin pekçok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden biri de NPK gübresidir.

NPK Gübre Nedir?

NPK gübresi tarımsal üretimde kullanılan gübrelerden bir tanesindir. Ekinlerin daha sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için NPK gübre desteği verilir. NPK gübre içerisinde azot, fosfor ve potasyum maddeleri bulunur. Her üç madde de tarımsal üretimde çiftçilerimize yardımcı olan ve ayrı ayrı kullanılan gübre çeşitlerindendir. NPK gübre ile üç maddede bir arada bulunur. Çiftçilerimizin ayrı ayrı almasına ve kullanmasına gerek kalmadan pratik bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur. NPK gübresi 3 bileşenden oluşur. P simgesi Azotu, P simgesi fosforu ve K simgesi potasyumu temsil eder.


NPK gübre, katı ve sıvı çeşitleri bulunabilen bir gübre çeşididir. Çiftçilerimiz NPK gübreyi taban gübresi olarak kullanmayı tercih etmektedir.

NPK Gübrenin Sağladığı Avantajlar

NPK gübre, birçok avantajı bulunan bir gübre çeşididir. İçerisinde bulunan maddelerin tarımsal üretim alanında sıklıkla kullanılan maddelerden oluşması, kullanımında pekçok avantajın ortaya çıkmasına yardımcı olur.


NPK gübre, kullanıldığı ekine tek seferde besin desteği sağlanmasına yardımcı olur. Azot, fosfor ve potasyum maddelerini ayrı ayrı kullanmak yerine tek bir seferde kullanılır ve ekinlerin ihtiyaç duyduğu besin değeri karşılanır.

Depolaması Kolay

Gübre kullanan çiftçimizin yaşadığı problemler arasında gübrenin muhafaza edilmesi yer almaktadır. İsteği şekilde muhafaza edilemeyen gübreler depolarda bozulmaya ve verimsizleşmeye başlar. NPK gübre için böyle bir durum söz konusu değildir. Kolaylıkla depolanabilen bir gübre çeşididir.


Kompoze bir gübre olduğu için hem ekonomik hem de iş gücü açısından çiftçimize tasarruf sağlamış olur. Tarımda kullanılan temel maddeleri içermesi, diğer gübrelerden daha avantajlı kılar. Böylelikle çiftçimizin sarf edeceği işlem de azalmış olur. İş gücü, zaman ve mali açıdan tasarruf edilmiş olunur.

NPK Gübre Kullanımının Sağladığı Faydalar

NPK gübre, öncelikle ekinlerin gelişimi üzerinde etkili olan bir gübre çeşididir. Ekinler gelişim döneminde, azot, fosfor ve potasyum desteğine ihtiyaç duyarlar. Ayrıca NPK gübre kullanıldığında demir ve çinko desteği sağlayarak bitkilerin besin ihtiyacını giderir.

NPK gübrenin ekin üzerinde ne gibi etkileri vardır?

NPK gübre uygulandığı ekinin kök kısmı üzerine hızlıca etki eder ve kökün her bir tarafına eşit bir şekilde dağılır. Etkisi uzun süre devam eder. NPK gübreleri genellikle ekim – dikim zamanı kullanılan kompoze gübrelerden biridir. Ekilen – dikilen ekinin kolaylıkla toprağa adapte olmasını ve gelişiminin hızlanmasına yardımcı olur.


NPK gübre, azot, fosfor ve potasyum değerleri düşük topraklara uygulanması önerilmektedir. Kompoze gübre olduğu için uygulandığında toprak, azot, fosfor ve potasyum açısından zenginleşir ve verimi yükselir.

Dikkat!

NPK gübrenin ekin üzerine ve üretim sürecine etkisi saymakla bitmez. Ancak uygulanmadan önce üreticilerimize tavsiyemiz toprak analizi yaptırmalarıdır. Toprak analizi raporuna göre toprağınızın ihtiyaç duyduğu besin maddesini bilebilir ve ihtiyaca göre gübre uygulamış olursunuz. Yanlış uygulanan özellikle ticari gübreler, fayda sağlamak yerine zarar verebilir. Üretimi arttırmak isterken elinizdeki ekinden olmayın. Her sene ya da 2 senede bir toprak analizi yaptırarak daha verimli bir üretim dönemi geçirebilirsiniz. Bu nedenle kulaktan dolma bilgilere itibar etmeyin. Toprak analizi yaptırarak veriminizi yükseltin.

NPK Gübre Toprağın Besin Değerini Dengeliyor

NPK gübre kullanılan toprakta mikroorganizmaların popülasyonu yükselir. Ayrıca toprağın pH değerini dengede tutar ve verimini arttırır. Toprak üzerindeki olumlu ve düzenleyici etkisi saymakla bitmiyor. NPK gübre kullanılan toprağın su tutma kapasitesinde artış meydana gelir. Su tutuma kapasitesi artan topraklar, sulama işleminden sonra kolaylıkla suyu kaybetmez, bünyesinde barındırır. Bu nedenle bitkinin ihtiyaç duyduğu nemin kolayca giderilmesine yardımcı olur.


NPK gübre kullanılan alanlarda bitki çeşidine göre bu durum değişse de toprağın su tutma kapasitesini yükselttiği için genel olarak sıklıkla sulama işlemi yapılmasına gerek kalmıyor.

Çimlenme Sürecini Hızlandırıyor

NPK gübre kullanıldığı toprağın besin değerini yükseltir ve nemini korumasına yardımcı olur. Bu durum ekilen tohumun toprak içinde kolaylıkla yer edinmesine ve çimlenmesine yardımcı olur. Tohumun çimlenme süresi hızlı bir şekilde gerçekleşirken aynı zamanda çimlenme oranında da artış yaşanmasına yardımcı olur.


Çimlenme oranını yükselttiği için tohum kaybının yaşanmasını engeller. Bu sayede hem ürün hem de çiftçimiz ekim ve çimlenme sürecini başarılı bir şekilde gerisinde bırakmış olur. Çimlenme, tüm üretim sürecini etkileyen bir süreçtir. Çimlenmenin verimli olmaması durumunda, diğer bakım işlemleri tam olarak yapılsa da beklenen verim elde edilmesi zorlaşabilir.

NPK Gübre Kaliteyi Arttırıyor

NPK gübre kullanılan ürünlerin kalitesinde yükselme gözlemlenebilir. NPK gübre, ekim döneminden hasat dönemine kadar geçen sürede ekinler üzerinde uzun vadeli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle NPK gübre kullanılması durumunda üretim süreci boyunca mahsullerin kalitesinde artış meydana gelir. Kalitesi yükselen ürünün raf ömrünün uzadığı da söylenebilir.


NPK gübre, üretim sürecinde en fazla kullanılan gübrelerin kompoze hali olduğu için, üretim sürecine her üç maddenin sağladığı faydaların toplam hali olarak ifade edilebilir. NPK gübrenin kompozeleri olan azot, fosfor ve potasyumun toprak ve bitki üzerinde farklı etkileri bulunur.

Azotun Bitki Üzerine Etkisi

Azot maddesi, genel olarak ekinin tüm bölümlerini etkiler. Bitkinin kökü, gövdesi, dalı, meyvesi üzerinde verimi arttırıcı bir etkisi bulunmaktadır. Azot maddesi, bitkilerin gelişim sürecini olumlu yönde etkileyen bir maddedir. Toprakta azot eksikliğinin yaşanması durumunda bitkinin kök kısmı yeterince güçlenemediği için büyüme hızında yavaşlamalar meydana gelir. Gelişme sürecinde yaşanan yavaşlamalar, bitkinin yapraklarının yeterince gelişememesine yaprak boylarının küçük kalmasına neden olur.

Fosfor Kök Kısmı Güçlendiriyor

Fosfor maddesini kullanan çiftçilerimiz, yetiştirdiği bitkinin kök kısmını güçlendirmek ve daha sağlıklı bir şekilde büyümesi için fosfor takviyesinde bulunur. Fosforun bitkinin köküne ve çiçeklenme sürecine etkisi çok fazladır. Çiçeklenme süreci bittikten sonra dane oluşumu ve meyve bağlama döneminde de yine fosforun etkisi azımsanmayacak kadar fazladır.


Topraktaki fosfor eksikliğini nasıl anlayabilirsiniz?


Fosfor bakımından eksik olan toprakta, ekinin çiçeklenme sürecinde gecikmeler meydana gelir ya da çiçeklenmenin çok az bir şekilde olduğu söylenebilir. Çiçeklenme sürecinde aksamaların meydana gelmesi aynı zamanda tohum oluşmasını da yavaşlatır. Bu durumda üreticimiz istediği verimi elde edemez.

Bitkilerin Dayanıklılığı Potasyumla Artıyor

Potasyum, bitkilerin yeşil bölümlerini güçlendirerek, hastalıklara daha dayanıklı hale getiriyor. Üretim sürecinde çiftçilerimiz, yabancı otlar, hastalıklar ve zararlılarla mücadele ederler. Potasyum desteği alan bitkilerin bu dış etkenlere karşı dayanıklılığı artar ve direnç göstermeye başlar.