Oolong Çayı Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:11

Oolong Çayı Nedir?

Oolong Çayı Nedir?
Son Güncelleme :

27 Eylül 2022 - 9:47

105 views

Çay ailesine ait olan tüm çay çeşitleri gibi oolong çayı da camellia sinensin bitkisinin yapraklarından elde edilmektedir. Oolong çayı siyah çay ve yeşil çayın arasında yer alan bir çay türüdür. İçerik olarak diğer çay türlerinde ayrılan oolong çayı ülkemizde yeni yeni adını duyurmaktadır. Siyah çay ile aynı üretim sürecinden geçmektedir. Aralarındaki temel farklılık ise oolong çayının oksitlenme işleminde geçiriliyor olmasıdır. Oolong çayı kolesterolü dengelemek ve kilo kaybına yardımcı olmak gibi yararları olduğu bilinmektedir.  Bunlara ek olarak pek çok yararı olduğu kadar bilinçsiz tüketimde zararları da görülmektedir. Oolong çayının yarar ve zararlarının neler olduğunu bilmek ve tüketme kararını öyle vermek daha doğru bir tercih olabilir.

Oolong Çayı Yetiştiriciliği

Camellia sinensin bitkisinden üretilen çay grupları arasında yer alan oolong çayı son dönemlerde ülkemizde adından söz ettirmeye başladı. Asya ülkelerinde uzun yıllardır tüketilmesine rağmen yakın bir tarihe kadar adından çok da haberdar olmadığımız oolong çayının pek çok faydaları olduğu da uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Siyah çay, yeşil çay ve bitki çayı çeşitleri dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de ok fazla tüketilmektedir. Bitkisel çayların özellikle farklı anlamlarda faydaları olduğu belirtilmektedir. Özellikle yeşil çay hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek konusunda etkileri olduğu ön görülmektedir. Oolong çayı ise en az yeşil çay kadar yararları olduğu saptandığı belirtilmektedir. Oolong çayı nedir? Oolong Çayının yararları ve zararları nedir? Sorularının yanıtlarına yazımızın devamında yer vermeye çalışacağız.

Oolong Çayı Hangi İklimde Yetişir?

En eski oolong çayı yetiştiriciliğinin Çin’de Fujian bölgesinde ortaya çıkması ile birlikte son zamanlarda Tayvan’da Wuyi Dağları’nda da sıklıkla oolong çayı yetiştirildiği görülmektedir. Çay ailesine ait olması ile bilinen oolong çayının siyah çay, yeşil çay gibi yetiştirildiği bölgelerde rahatlıkla yetişmektedir. Buna ek olarak çay çeşitlerinden hasat döneminde tabi tutulan işlemleri ile farklılık göstermektedir.

Oolong Çayının Faydaları

Oolong çayının faydaları başta kilo dengelemek, kalp sağlığını korumak, kan şekeri dengelemek örnek olarak sayılabilir. Gün içerisinde belirli dozda tüketildiğinde oolong çayı vücut direncini korumada ve hastalıklara karşı önlem almak konusunda yardımcı güç olmaktadır. Başlıca faydalarını saymak gerekirse;

  • Kilo verme sürecinde kilo dengelemekte
  • Kalp düzensizliğini dengelemekte
  • Kan şekerini dengelemekte
  • Toksin maddelerden kurtulmakta
  • Cilt bakımında, cilt görünümünde iyileştirmelerde
  • Kolesterol kontrolünde yardımcı olmaktadır.

Tüm yararlı bitki ve besinlerde olduğu gibi oolong çayı da ilaç olarak algılanmaması gerekmektedir. Oolong çayı sahip olduğu içerikler sayesinde beden zindeliğini artırmada başarılıdır, ilaç görevi üstlenmemektedir. Özellikle ağır bir tedavi sürecinde olanlar, hamileler, emziren kadınların oolong çayı tüketimine başlamadan önce bir uzmandan yardım alması gerekir.  

Oolong Çayının Zararları

Oolong çayının başlıca zararlı etkileri kafein miktarının göz ardı edilmesinden kaynaklanmaktadır. Oolong çayı içerisinde bulunan kafein oranı gün içerisinde kontrolsüz olarak tüketildiğinde vücut dengesinde sorunlar meydana getirebilmektedir. Her besin grubunda olduğu gibi oolong çayını tüketirken kontrollü ve etkilerini takip ederek tüketilmesi gerekmektedir. Doğru kullanımda etkileri olmakla birlikte, bilinçsiz tüketimde zararları da aynı oranda fazla olmaktadır. Fazla tüketildiğinde içeriğindeki maddelerin baş ağrısı, uykusuzluk, kalp ritminde düzensizlik gibi sorunların ortaya çıkabileceği tüketen kişilerce bilinmelidir. Günlük olarak 3-5 fincan aralığı ideal olmakla birlikte ilaç tedavisi görenlerin tüketmeden önce uzmanından onay almasında fayda vardır.