Organik Tarım Uygulamasında Bitkisel Üretim Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:03

Organik Tarım Uygulamasında Bitkisel Üretim Nasıl Yapılır?

Organik Tarım Uygulamasında Bitkisel Üretim Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

11 Haziran 2021 - 12:50

30 views

Organik tarım, tarım uygulamalarından biri olarak hayatımızdaki yerini alır. Ülkemizde tarımsal üretim faaliyetleri yapılarak organik ürün talebi karşılanmaya çalışılmaktadır. Organik ürün tüketerek daha sağlıklı bir hayat sürebiliriz. Sadece biz insanlar değil, ekolojik sistem de organik tarım uygulamasından olumlu şekilde etkilenmektedir.
Organik tarım uygulaması, hayvansal ve bitkisel üretim olarak iki başlıkta incelenebilir. İnsanlar, gıda ihtiyacını isteklerine göre bitkisel ve hayvansal ürünlerden gidermektedir. Bu nedenle her iki üretim türünün de organik üretimi insan sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir.


Üreticilerin organik tarım uygulamasında bitkisel üretimin sağladığı yararların ve bitkisel üretimin nasıl olacağı ile ilgili kafalarında soru işaretleri bulunur. Daha önce de dediğimiz gibi, bitkisel üretimin organik uygulamalarla üretilmesi dünya sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Bitkisel üretimde, bir uygulama olarak tarımsal üretimde yer alan ekim nöbetinin önemi büyüktür. Ekim nöbeti ile tarımsal üretim arttırılmaya çalışılmaktadır. Ekim nöbeti yapılan bölge, humus yönünden zenginleşir ve topraktaki besin değeri artar.


Topraktaki verimin arttırılmasında kullanılan ekim nöbeti, aynı zamanda toprağın sömürülmesini önleyen bir uygulamadır. Ekim nöbeti bir bitkinin hasat dönemi bittikten sonra ertesi yıl aynı araziye aynı bitki yerine farklı bitkinini ekilmesi işlemidir. Bu bitki çeşitliliği toprakta bulunan organik maddeleri dengeleyerek, toprağım tarımsal üretimde daha verimli bir hale gelmesini sağlar.

Organik tarım uygulamasında bitkisel üretim yaparken, ekim nöbeti uygulamasının yapılmasının bir diğer faydası da toprak erozyonudur. Toprak erozyonu, tarımsal faaliyeti olumsuz yönde etkileyen bir faktördür. Erozyondan sonra toprağın üst düzeyinde bulunan tabaka aşınır. Aşınan bu tabaka bitkinin besin değerini karşıladığı alandır. Bu nedenle erozyonun yaşanması tarımsal üretimi olumsuz yönde etkiler.
Ekin nöbeti sayesinde, oluşabilecek toprak erozyonu olasılığı en aza indirilmektedir. Ayrıca yabancı ot faktörü bitkisel üretimde karşılaşılan sorunlardan biridir. Organik tarım uygulamasında yabancı ot ile mücadelede yetiştirilen ürünün çeşidini değiştirerek yeni uygulamalar gerçekleştirebilirsiniz.
Özellikle bitki üretiminde ilaç ve gübre kullanımından kaçınmanız gerekir. Organik tarım denmesinin sebebi, içerisinde kimyasal uygulamaların olmamasından kaynaklıdır.