Organik Tarımın Amaçları ve Kuralları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:42

Organik Tarımın Amaçları ve Kuralları Nelerdir?

Organik Tarımın Amaçları ve Kuralları Nelerdir?
Son Güncelleme :

11 Haziran 2021 - 13:51

102 views

Organik tarıma merak salanlar ya da ürettiği ürünün organik bir ortamda yetişmesini isteyenler, gelin organik tarım yapılması için gerekli kurallar neymiş birlikte öğrenelim.


Organik tarımın gerekliliği, özellikle sağlığına dikkat eden insanlar tarafından kabul edilen bir gerçektir. Ancak bu durumu sadece kabul etmek, organik tarımın devamlılığı için yeterli değil. Organik tarım, daha sağlıklı bir gelecek planı için gerekli olan uygulamalardan tarım sektörüne düşen kısmıdır. Bu nedenle gerekli desteğin organik tarıma verilmesi gerekmektedir. Bu işi üstelenecek ilk yetkili kişiler ise kuşkusuz üreticilerdir. Üreticilerimizin organik tarımın ne olduğu ve önemi hakkında bilgilendirilmesi gerekir. Ancak bu şekilde organik tarım uygulamasının devamlılığı sağlanabilir.


Peki organik tarım nedir? Neyi amaçlar? Organik tarımın kuralları var mıdır?


Organik tarım, endüstriyel tarımdan farklı olarak, ekolojik sisteme zararı dokunabilecek tüm uygulamaları tarımsal üretim sürecinden çıkarmayı amaçlayan ve üretimi bu şekilde gerçekleştiren üretim şeklidir. Son zamanlarda organik ürün tüketimine duyulan talep, dar bir alana sıkışıp kalan organik tarım uygulamasını tekrar gündeme taşımıştır. İnsanların sağlığınıza zararı dokunacak ürünler tüketmek istemiyor. Çünkü insan sağlığı gübre ya da ilaçlama ile tekrar kazanılacak bir şey değildir.

Bu nedenle tarımsal üretimde organik tarımın daha geniş arazilerde uygulanması ve teşvik edilmesi gerekmektedir. Organik tarımda uygulanması gereken ilk kural kimyasal içerikli gübrelerin, ilaçların ve hormonların kullanılmamasıdır. Çünkü organik tarımda güdülen temel amaç doğal üretim yöntemleriyle elde edilen ürünlerdir.
Diğer bir kural ise kullanılacak kimyasalların izinli olması gerekmektedir. Örneğin, kükürt elementinin çevre ve insan sağlığına zararlı olmadığı kabul edilmektedir. Organik tarımda kükürt kullanımına izin verilebilir.
Ayrıca organik tarım ile uğraşan üreticilerimizin sertifika alması zorunludur. Bu sertifikayı uluslararası bir denetleme şirketinden alıyor olması gerekir. Üretilen ürün organik tarım uygulaması koşullarını sağlıyorsa üreticiye sertifika verilir.
Tüm bu uygulamalar, organik tarımın daha kaliteli bir işleyişe sahip olabilmesi için gerekli olan noktalardır. Bu nedenle organik tarımla ilgilenmeyi düşünen üreticilerimiz bu noktalara dikkat ederek üretime devam etmesi gerekir.