Organik Tarımın Biyolojik Çeşitliliğe EtkisiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:05

Organik Tarımın Biyolojik Çeşitliliğe Etkisi

Organik Tarımın Biyolojik Çeşitliliğe Etkisi
Son Güncelleme :

03 Ağustos 2021 - 9:17

128 views

Organik tarımın hayatımız üzerinde pekçok düzenleyici ve dengeleyici etkisi bulunmaktadır. Havaya, suya, toprağa, sağlığımıza ve daha sayabileceğimiz alanlara etkisi azımsanamayacak kadar azdır. Peki organik tarım hayatımızda neden bu kadar önemli? Bu soruyu hiç düşündünüz mü?
Organik tarım, diğer tarım uygulamasına göre, doğa dostu uygulamalar ile üretimi devam ettirmektedir. Organik üretim sürecinde, organik tarım uygulamasının etkileyebileceği unsurlara şöyle bir göz atalım. Bunu endüstriyel tarımla karşılaştırarak yaptığımız zaman organik tarımın neden bizim için daha önemli olduğunu anlamanız daha da kolaylaşacaktır.
İlaçlama ve gübreleme işlemlerinin temel hedefi tarımsal verimliliği arttırmak ve kaliteli ürünler sağlamaktır. Verim ve kalite ilaç ve gübre desteği ile sağlanır. Bu ilaçların ve gübrelerin içerisinde bulunan kimyasal maddeler, öncelikle toprağa ve bitkiye nüfuz eder. Üretilen ürünün içerisinde bu kimyasalların kalıntıları bulunur. Organik tarımda ise bitkinin büyüme ve gelişme süreci normal seyrinde devam eder. Diğer bir unsur ise topraktır. Kimyasallarla desteklenen topraktaki besin değerinin yükselmesi beklenir ve bitkiyi besleyeceği düşünülür.
Organik tarım uygulamasında toprak kaybettiği besin değerini normal yollarla kazanır. Ayrıca toprakta bulunan gözle göremediğimiz binlerce hatta on binlerce canlı yaşamaktadır. Bu canlıların dünyada kapsadığı hacme bakmadan besin zinciri içerisinde bir görevi bulunur. Organik tarım uygulamasında, bizim gözle göreceğimiz ya da göremeyeceğimiz canlı yaşamına devam eder ve doğadaki görevlerini yerine getirir.
Kimyasallarla desteklenen endüstriyel tarım uygulamasında ise bu durum değişir. Uygulanan kimyasallar topraktaki var olan biyolojik çeşitliliği tehdit eder ve bazı canlıların yaşamının sonlanmasına bile yol açabilir. Gözümüzle göremediğimiz için doğal yaşamı gözümüzle gördüğümüzden ibaret sanıyoruz. Ancak bir avuç toprakta bile gizli bir ekosistem saklıdır. Bu nedenle toprağın sağlıklı oluşu, doğrusal olarak bu canlıların yaşamlarının devamlılığını sağlamaktadır.
Toprak içinde yaşayan canlılar kadar toprak üzerindeki canlılar da tarım uygulamalarından etkilenmektedir. Tarımda kullanılan kimyasallar, doğada var olan biyolojik çeşitliliğin azalmasına yol açar. Bu nedenle üretimde organik tarım uygulamasının tercih edilmesi doğada bulunan biyolojik çeşitlilik açısından önemli bir yere sahiptir