Organik Tarımın Sağlığa EtkileriTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:23

Organik Tarımın Sağlığa Etkileri

Organik Tarımın Sağlığa Etkileri
Son Güncelleme :

31 Temmuz 2021 - 8:49

46 views

Ülke olarak, iyi ya da kötü bir olayla karşılaştığımızda şu cümleyi kurarız; “her şeyin başı sağlık”. Hayatınıza devam edebilmemiz için, konuşmak için, düşünmek için yani günlük hayatta aklınıza gelebilecek tüm aktiviteleri, basitten zora fark etmeden gerçekleştirebilmek için sağlıklı olmamız gerekir. Bu nedenle sağlık insan hayatının devam ettirebilmesi için gerekli ve önemli bir olgudur.
Sağlığımızı tehdit eden unsurlardan olabildiğince uzaklaşmaya çalışır. Çünkü insan sağlığını bir kere kaybettiğinde kolaylıkla gere kazanamayabilir. Bu durum insanı hem psikolojik hem fiziksel hem de ekonomik açıdan olumsuz etkileyen bir faktördür. Bu nedenle sağlığımızı tehdit eden ya da edebilme potansiyeli olan şeylerden uzak durmaya çalışır.
Sağlık ve gıda ihtiyacı insan hayatında önemi olan iki unsurdur. Bu iki unsur birbirini etkileyen ve etkilenen bir bağlantıya sahiptir. İnsanların beslenme alışkanlıkları sağlıklarını doğrusal olarak etkiler. Aynı zamanda sağlıklı olan bir insanın iştahı açık olur, yeme içme ile ilgili hastalıklara yakalanmadan hayatına devam eder.
Peki organik tarımın bu konudaki yeri nerede?
Öncelikle tarım, gıda ihtiyacının karşılanmasını sağlayan bir uygulamadır. Ülkemiz tarımsal üretim açısından zengin bir ülkedir. Üretim çeşitliliğinin fazla oluşu, insanın tüketebileceği gıda sayısını da arttırmaktadır. Bu nedenle beslenebileceğimiz gıda alternatifi fazladır.
Organik tarımın sağlığa olan etkisi ise şu şekilde açıklanabilir. Sağlık deyince aklımıza sadece insan sağlığı gelmemelidir. İnsan sağlığının yanı sıra doğada bulunan diğer canlıların sağlığı da biyolojik denge açısından önemlidir. Kimyasal içerikli maddelerin kullanılması ile yapılan tarımsal üretim, çevre sağlığını ve insan sağlığını tehdit eder bir konuma gelmiştir. Böylesine zararlı maddelerin, yanlış uygulamaları ise iki karı zarar vermektedir. Ayrıca üretimde kullanılan kimyasal kökenli ilaç ve gübrelerin ürünün bünyesinde de kalıntıları vardır.
Kimyasal içerikli bu ürünleri tükettiğimizde sağlığımız tehlike altına girer. Özellikle bağışıklık sistemimiz üzerinde derin bir etkisi vardır. Organik tarım ürünleri, bağışıklık sistemimizi dengeler ve antioksidan görevi görür.
Sadece tüketenler için değil üretimde kullanan üreticimizde bu durumdan olumsuz yönde etkilenir. Özellikle ilaçlama uygulaması ile zehirlenen çiftçilerimizin sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.