Pamuk Bitkisinin İyi Sulanması Verimi Arttırıyor!Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:16

Pamuk Bitkisinin İyi Sulanması Verimi Arttırıyor!

Pamuk Bitkisinin İyi Sulanması Verimi Arttırıyor!
Son Güncelleme :

24 Haziran 2021 - 16:28

72 views

Pamuk yetiştirilmesinde en önemli konular arasında bulunan sulama işlemi nemli toprakları ve sıcak havayı seven pamuk bitkisi için oldukça önemli olarak varsayılabilir. Peki, hangi sulama yöntemi pamuk için kullanılmalı? Pamukta sulama yaparken nelere dikkat edilmeli? Pamuk su ister mi? Pamuk ne kadar su ister?

Pamuk Bitkisi Nasıl Sulanır?

Pamuk bitkisi için sunulama yaparken özellikle pamuk bitkisinin hangi türde olduğuna dikkat etmek gerekir. Bazı Pamuk türlerinde kökler daha kısa özellik gösterirken bazı pamuk bitkilerinde ise kökler daha uzun bir özellik gösterebilir. Bu neden ile kök uzunluğunun dikkate alınması gereken durumlar arasında yer alığını söylemek mümkün bitkilerin ortalama kök uzunluğu ise 90 cm olarak görülebilir. Ve kökler toprak altından ihtiyaçları olan mineral oranının yüzde 60ına kadarlık ir kısmını sağlayabilir.
Toprak özelliği sulama sırasında dikkat edilmesi durumlardan biridir. Su utma özelliği daha fazla olan topraklarda ve diğer topraklarda sulama miktarı ve süresinde değişiklik görülebilir.

Pamuk Bitkisinin Sulanma Zamanı Nasıl Tespit Edilir?

Sulama zamanı tespit edilirken dikkatli olunması gerektiğini söylemek mümkün yanlış ve erken sulama yapılmamalıdır diyebiliriz. Erken sulama sonucu pamuk bitkisinin verimliliğinin azalabileceğini söylemek mümkün sulama gecikmesi durumunda ise bitkinin gelişimi oldukça yavaşlar hatta yeterli minerali almadığı için bitki gelişimini durdurabilir diyebiliriz. Yapraklar pörsümeye başladığı zaman yeni yapraklar açık renkli halde kalırken olgunlaşmış yapraklar renk kaybı yaşamıyorsa sulamanın yapılmış olması gerekir. Pamuk genellikle Türkiye şartları içerisinde ekimden en fazla 45 gün sonrasında sulamaya ihtiyaç duyabilir en erken sulama ise pamuk bitkisi için bir aydan sonra başlayabilir. Pamuk için son sulama zamanı ise Eylül Ayı ilk haftası olabilir. Bunun nedeni ise havalar soğumaya başladıktan sonra yapılan sulama bitki için sağlıklı bir sulama olmayabilir.
Genel olarak pamuk haziran ayında yoğun olarak sulanmaya başlar diyebiliriz haziran ayı içerisinde pamuğun 10 gün ara ile sulanması uygun olabilir. Bunu takip eden Temmuz ve Ağustos aylarında ise 8 gün ara ile sulamanın gerçekleştirilmesi uygun görülebilir.
İlk ve son sulama zamanları çiçek gelişimi ve çiçeklerin verimini tamamlanması için oldukça önemlidir.