Pamuk Hasadı Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:15

Pamuk Hasadı Nasıl Yapılır?

Pamuk Hasadı Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

24 Haziran 2021 - 16:29

108 views

Pamuk hasadı pamuk yetiştiricileri için pamuk yetiştirilmesinin adımları arasında diğer adımlar kadar önem taşıyor. Doğru bir hasat yöntemi pamuktan anacak bir sonraki yılın mahsullerinin de daha verimli bir hale gelmesine yardımcı olabiliyor.
Peki, Pamuk hasadı nasıl yapılmalı? Pamuk hasadı için uygun olan yöntemler hangileridir? Pamuk için uygun hasat zamanı ne zamandır?
Pamuk hasat zamanının bölgelere iklim şartlarına ve pamuk dikim zamanına göre değişiklik gösterebildiğini belirtebiliriz. Pamuk çeşitlerine uygun olarak erken hasat veya geç hasat dönemlerine uygun olarak bitki yetiştirilmesi saklanılmış olabilir. Elle hasat veya Makine ile pamuk hasadı şeklinde görülebilecek iki farklı hasat çeşidinin mevcut olabileceğini söylemek gerekir. Genel olarak elle hasat tercih ediliyor olsa da son dönem ile birlikte teknolojinin gelişmesi ve uygun hasat makineleri oluşturulması ile beraber makine ile hasat yöntemleri de iyi bir sonuç vermeye başlamıştır demek mümkün. Yine de genellikle geleneksel olan elle hasat türü pamuklar için sıklıkla tercih edilen hasat türleri arasında yer alıyor.

Pamukta Elle Hasat Zamanı Nasıl Anlaşılır?

Sorunu ise yetiştiriciler tarafından cevabı araştırılan sorunlar arasında bulunuyor. Pamuk için elle hasat zamanının anlaşılması pamuk kozalarının açılmasına bağlı olarak yapılabilir. Pamuk kozalarının yüzde 7yetmis oranında açılmış bir hale gelmesi pamuğun elle hasat zamanının anlaşılmasını sağlayabilir. Farklı bölgelerde yetiştirimi sallanan pamuk bitkisinin hasadı hem yetiştiriciliği bölgeye hem de yetiştirilen tohum ürününe bağlı olarak ağustos ayı içerisinden ekim aylarını da kapsayan bir süreç içerisinde yani geniş bir zaman diliminde bitki olgunlaşmasına bağlı olarak gerçekleştirilebilir deniliyor. Tercihen havalar soğumadan sonbahar havaları tam olarak gelemden hasadın gerçekleştirilmesi öneriliyor diyebiliriz. Toplama sırasında ürünlerin zarar görmemesi için ve sağlıklı bir biçimde saklanabilmesi adına bez çuvallar kullanılıyor ve toplama işlemi için naylon çuvallar uygun görülmüyor demek mümkün. Pamuk hasadında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise toplanılan pamukların ıslak halde olmamasıdır. Mahsul kuru bir halde iken toplanmalı nemli olmamalı ve toplanırken herhangi bir yabancı maddenin bitkiye bulaşmamasına özen gösterilmeli.