Pamuk Ne Zaman Sulanmalıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 00:25

Pamuk Ne Zaman Sulanmalıdır?

Pamuk Ne Zaman Sulanmalıdır?
Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 12:14

229 views

Dünyada olduğu gibi ülkemiz de pamuk üretimi yapan bir ülkedir. Pamuğun lifli kısmının tekstilde kullanılması pamuk üretiminin önemini arttırmaktadır. Ancak pamuk yetiştiriciliği, zor ve emek isteyen bir süreçtir. Ayrıca pamuk alım fiyatlarının düşük olması, üreticinin pamuğa olan ilgisini azaltmaktadır. Hem tekstil hem de yağ üretimi açısından pamuk tarımı önemli bir yere sahiptir.
Pamuk üretimi ülkemizde yetişen diğer üretim bitkilerine kıyasla daha uzun ve emek isteyen bir süreci kapsar. Bu nedenle pamuk yetiştiriciliği yapanların şu noktalara dikkat etmesi gerekir. İlk olarak pamuk ekimi yapılmadan önce arazinin alt üst olacak şekilde sürülmesi gerekir. Daha sonra toprak sıcaklığının 15 derece sıcaklığa erişmeli ve bunun birkaç gün bu şekilde sürmelidir. Ekim için 4-5 cmlik derin sıralar açılmalıdır. Derinliğin daha fazla olduğu durumlarda tohumun filizlenme süresinde zamanlar meydana gelir. Ekim işlemi yapıldıktan sonra ekinin belli bir olgunluğa gelmesi için su ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Yağışın yetmediği durumlarda, sulama yöntemleri ile bitkiye su desteği verilir. Pamuk ürünü sıcağı seven bir bitkidir. Sıcak hava aynı zamanda su ihtiyacını ortaya çıkarır. Bu nedenle pamuk yetiştiriciliği yaparken sulama zamanına dikkat etmeniz gerekir. Yanlış zamanda yapılan sulama işlemi, pamuk üretimini olumsuz yönde etkiler hatta çürümesine sebep olur.
Peki pamuk ne zaman sulanmalıdır?
Üreticinin pamuk yetiştirirken dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri, pamuk ürününün ne zaman sulanacağı ile ilgilidir. Doğru zamanda yapılan sulama işlemi daha verimli ve kaliteli ürün elde edilmesini sağlamaktadır. İlk ekim döneminde pamuk ekinine verilen su miktarı az olmalıdır. Hatta toprağın su doygunluğuna göre su verilmemesi tercih edilebilir. Ekinin büyümeye başlamasına paralel olarak verilen su miktarında artış yapılmalıdır. Çünkü ilk filizlenme döneminde sulama işlemi ekinin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Çiçeklenme dönemi, sulama işlemi ile zarar görür.
Pamuk üretiminde, ekim üzerinden 40 – 45 gün geçtikten sonra ekin sulanır. Ekin gelişimi, kozaların açtığı döneme denk gelmektedir. Bu takribi Eylül ayını bulur. Ayrıca pamuk ekiminde karık usulü sulama yapılır.