Pamuk Tarlasında Büyük Tehlike Haşereler!Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:18

Pamuk Tarlasında Büyük Tehlike Haşereler!

Pamuk Tarlasında Büyük Tehlike Haşereler!
Son Güncelleme :

10 Haziran 2021 - 8:59

144 views

Tarla bitkileri arasında bulunan ve Türkiye’de geniş bir pazara sahip olduğu söylenebilen pamuk yetiştiriciliğinde küçük arklı haşeratlar bitkilere zarar veriyor. Bazen geç fark edilen böcek türleri yüzünden bitkilerden verim alınabiliyor.
Peki, pamuk bitkisine zarar verebilecek böcek türleri nelerdir? Böcekler ile nasıl savaşılır? Pamuk biti nasıl önlenir?
Pamuk bitkisinde sıklıkla görülen böcek türleri: Pamuk yamuk yaprak biti, kırmızı örümcek, beyazsinek, pamuk yaprak piresi, yeşil kurt pembe kurt, kesici kurt türleri olarak görüşebilir.

Pamuk Yaprak Biti: Bitki gelişiminin durmasına yol açabilen bir böcek türü olarak görülür ayrıca mantar hastalığının bitkilerde görülmesine neden olabilir azotlu gübre kullanımı ve sulamanın fazla yapılması bu böcek türü oluşumuna neden olabilir.

Beyaz Sinek: bitkilerin koza tutma oranının düşmesine sebep olarak verimi azaltabilir yine yaprak bitine benzer bir şekilde bitki özsuyu ile beslenmesini gerçekleştiren bir böcek çeşididir. Erkenci pamuklarda görülme oranı yüksektir. Fazla sulama yapılmasından uzak durulması beyaz sinek oluşumunun önüne geçebilir.

Pamuk Yaprak Piresi: bu böcek türü hızlı hareketleri ve zor fark edilmesi ile bilinir diyebiliriz zarar gören yaprakların anlaşılması yaprak renklerinin değiştiğinin fark edilmesi ile gerçekleşir diyebiliriz. Yoğunluğu artmadan müdahale edilmesi gerekir yoksa pamuk üzerinde tarak dökümüne neden olabilecek bir böcek türüdür. Pamuk koza oluşma döneminde Yaprak piresi için kontrol yapılması ve eğer bitki üzerinde bulunuyorsa önlem alınması tavsiye edilir diyebiliriz.

Kırmızı Örümcek: Bütün bitkiyi beslenmek için kullanılan bir böcek türü olduğu söylenilebilir özelikle kuvvetli yaprakları tercih ederek beslenir Önce bitki yaprakları üzerinde kızarma daha sonra dökülme görünebilir Daha çok tarlaların kenar kısımlarında görülen bir böcek türüdür üremeye arla kenarlarında başlarlar diyebilmek mümkün.

Yeşil Kurt: Bitki Tarak çiçek ve kozalarında görülür ve bitkilerin bu kısımları ile beslenerek bitkiye zarar verirler.

Pembe Kurt: Koza içinde beslenmesini gerçekleştiren bir böcek türü olduğu söylenilebilir. Bitkinin gelişimine zarar veren pamuklar için tehlikesi büyük olan bir böcek türüdür. Bu böcek türünü önleyebilmek için belirli dikim ve yetiştirme koşulları uygun görülmüştür ve bu koşullara uyulduğu takdirde pembe kurt için ilaçlamaya gerek kalmayabilir.

Kesici Kurtlar: Geçen ekimlerde ve çok yağışlı dönemlerde ortaya çıkabilen bir böcek türüdür ilaçlı olarak temizlenmesi gerçekleştirilmesi gerektiği söylenir.