Pamuk Yetiştiriciliğinin Püf Noktaları Nelerdir? Pamuk Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:24

Pamuk Yetiştiriciliğinin Püf Noktaları Nelerdir? Pamuk Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Pamuk Yetiştiriciliğinin Püf Noktaları Nelerdir? Pamuk Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Son Güncelleme :

17 Haziran 2021 - 8:48

21 views

Pamuk yetiştiriciliği yapmak isteyenler için belirli koşullara dikkat edilmesi ve belirli şekillerde yetiştirilmesinin ve bakımın sağlanması önemli bir durumdur. Pamuk yetiştiriciliği yapanlar için genel olarak dikkat edilmesi gereken huşuları ise bir başlık altında kısaçça toplamamız gerekirse:
Öncelikle pamuk bitkisinin Sıcak hava koşullarını sevdiğinin, unutmamak ve hem güneş hem de sıcaklık alan yerlerde yetiştirmek oldukça büyük bir önem arz eder diyebiliriz. Sıcak havayı seven bitki için bir diğer önemli nokta ise toprağının sürekli nemli olması gerektiğidir demek mümkün. Bu bitkiler soğuk hava ve don olaylarına karşı oldukça dayanıksız özellikler sergileyen ürünler oldukları için yetiştirme zamanı konusunda da dikkatli olmak gerektiği belirtilebilir. Bir pamuk bitkisinin mahsul verme süresi ise yaklaşık olarak 120 gün ile 200 gün arasında değişiklik gösterebilir. Pamuk yetiştirmek için uygun olan bölgeler ortalama yıl Sıcaklığının 15 derecenin altına düşmemesi oldukça önemli olan konular arasında bulunuyor. Daha düşük sıcaklıklar bitkinin yetişmesi için yeterli değildir bitkinin iyi bir şekilde yetişebilmesi için sıcaklık koşullarının en önemli etken olduğunu söyleyebiliriz.
Sıcak bölgelerde yetiştiriciliği yaygın olarak yapılan pamuk bitkisi için genellikle sadece yağmur suyu ile sulanma yöntemi geçerli olmayabilir pamuk bitkisi sıcaklığa bağlı olarak düzenli ve dikkatli bir biçimde sulama isteyen bir bitkidir. Sulamada aşırıya kaçılması ise uygun olmayabilir. Sulamanın aşırıya kaçılması halinde bitki üzerinde çeşitli hastalıklar ve farklı böcek türlerinin oluşması mümkün olabilir.
Pamuk tohumu seçerken ülkemizde ve sizin yaşadığınız iklim koşullarına uygun bir tohum çeşidi seçmeni oldukça önemlidir. Tarla sahipleri genellikle ekim yaparken erkenci çeşitlerden yardım alarak ekim yapıyor. Erkenci çeşitler diğer çeşitlere oran ile daha geç dikilebiliyor. Erken ekim türlerinde karşılaşılan çeşitli problemler ile karşılaşılmamasına neden oluyor diyebiliriz. Sertifikasız tohumlardan tercih edilmemesi gerekiyor diyebiliriz. Sertifikasız tohum ürünlerinin çimlenme oranının sertifikalı tohum ürünlerine göre daha düşük olduğu belirtiliyor buna bağlı olarak tohumlardan elde edilebilecek kar oranı da düşüyor ve yetiştirenin az kar sağlamasına neden olabiliyor demek mümkün.