Patates Çeşitleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:22

Patates Çeşitleri Nelerdir?

Patates Çeşitleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

09 Haziran 2021 - 8:54

541 views

Patates çeşitleri için pek çok farklı patates türünün uzun yıllardan beri dünya üzerinde yetiştirildiği bilmek ile beraber dünyada yaygın olarak bilinen çeşitler şu şekildedir demek mümkün:
Agata, bintje, charlotte, desiree ve monalisa çeşitleri tüm dünyada üretimi en çok yapılan ve en çok tüketilen patates türleri arasında yer alıyor denilebilir.
Türkiye üzerinde üretimi sağlanan ve tescillenen olarak söyleyebileceğimiz patates türleri ise  Onaran 2015, Fatih, Nahita, Ünlenen, Nam, Çağlı, Muratbey ve Leventbey.
Patateslerin sınıflandırılmasında en çok kullanılan ayrım yöntemi ise sınıflandırarak ayırma denilebilir. Farklı gruplarda sınıflandırarak ayrılan patates çeşitlerinden bahsetmek gerekirse bu sınıflandırmalar patateslerin mutfak içinde nasıl bir tüketim sağlanacağı ile ilgili olarak oluşturulmuştur diyebilmek mümkün.

A Grubu Patatesler: bu gruptaki patates türlerinin içerdiği nişasta oranının oldukça az olduğunu söylemek mümkün. Daha çok buharda hazırlanarak tüketilirler veya kumpir olarak kullanılabilirler en çok tercih edilen patates türleri içerisinde yer alır diyebilmek mümkün olabilir. Örnek olarak charlotte, amadie belle de fontenay patatesleri a grubu patatesleri içerisinde bulunuyor demek mümkün olabilir.

B Grubu Patatesler: Bu patates türleri yağda kızartmalık olarak kullanılan yine çokça tercih edilen patates türlerinden birsidir diyebilmek mümkün. Yapı olarak sarı renkli lanbu patateslerin ince kabuklu ve etli bir patates türü olduğu söylenilebilir. Manon, ostara ve sirtema bu patates grubu içerisinde bulunan patateslere örnek olarak verilebilir.

C Grubu Patatesler: Bu patateslerin uzun süreli olarak depoda saklanmaya uygun olduğunu söyleyebiliriz. Yapı olarak yumuşak bir dokuya sahi ona bu patatesler yemeklik olarak pişirildiğinde veya haşlandığında genellikle dağılma gösteren bir patates türüdür demek mümkün. Nişasta oranının bu patatesler için oldukça yoğun olduğu söylenilebilir. Monalisa, Agria, Adapazarı patatesleri C grubu patates türlerine örnek olabilir.

D Grubu Patates Türü: Bu patates türelerinin mutfakta kullanımının çok az olduğunu söyleyebiliriz genellikle bu patates türleri nişasta elde etmek için kullanılan patates türleridir. Türkiye içerisinde oldukça yaygın ve kolay bir üretimi olduğunu da söylemek mümkün diyebiliriz. Port O Rica, Nancy Gold veya Nancy Hal bu patates grubu içerisinde bulunabilir.