Patates Ne Zaman Ekilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:04

Patates Ne Zaman Ekilir?

Patates Ne Zaman Ekilir?
Son Güncelleme :

08 Haziran 2021 - 9:23

293 views

Patates yetiştiricilerinin en merak ettiği sorular arasında en uygun patates ekim zamanının ne zaman olduğu yer alıyor olabilir.


Peki, Hangi mevsimde gerçekleştirilen patates ekiminden daha fazla verim alınması mümkündür?


Patates ekimi için öncelikle patatesin hasat zamanı ve bölgenin iklim koşulları göz önüne alınmalıdır dersek pek de yanılmayız. Patates ekimi için son don olaylarının bitmesinin beklenilmesi öneriliyor diyebiliriz. Patates ekimi için hasat zamanının da oldukça önem taşıdığını unutmamak gerekir. Hasat zamanı erken olan patatesler ve geç olan patates türleri için ekim zamanlarında da değişiklik görülebilir.


Patates ekilmesi gerçekleştirildikten sonra patates 3 veya 4 ay içerisinde toplanabilir bir sebze türüdür denilmesi mümkündür. Genellikle patates dikimleri şubat veya nisan ayları arasında veya sıcak yaz aylarında gerçekleştirilir diyebilmek mümkün.
Sonbahar aylarında dikim sağlanacak patates çeşitleri İçin ağır ve killi kumların tercih edinebileceği söylenirken yaz ayları içerisinde dikimi sağlanabilecek patates türleri için hafif ve daha kumlu bir toprak tercih edilmesi uyun olabilir.
Ekim zamanlarına uygun olarak yetiştirme türleri için ise erkence çeşitlerin 75-80 gün içerisinde olgunlaşabileceği söylenirken normal bir yetiştirme süresi için belirlenen süre ise 120 la 140 gün arasında değişiklik gösterebilen bir süre olarak görülebilir bu çeşitler arasında geçci çeşitler ve orta geçci çeşitlerinde bulunduğu biliniyor diyebiliriz.
Yazlık patates dikimi ne zaman yapılır? Yazlık patates dikimi genellikle Nisan ve Mayıs beyoğlu escort ayları arasında yapılabilir demek mümkündür.
Türkiye içerisinde iklim koşullarına bağlı olarak en erken patates dikiminin yapıldığı bölgenin ise Akdeniz Bölgesi olduğu söylenilebilir. En erken patates dikimi Akdeniz Bölgesi için aralık ocak ayları arasında başlarken daha sonrasında ege bölgesinde patates dikimi gerçekleştirilebilir. Ege bölgesinde yoğun olarak patates ikliminin yapıldığı ayların ise ocak şubat ayları arası olduğunu söyleyebilmek mümkün diyebiliriz.
Daha sonra Bursa ve çevre illerinde patates ekimi gerçekleştirilir bu illerde mart ayında dikim yapılabilir.


Patates üretimimin yoğun ve verimli olduğu söylenen Niğde ve Nevşehir illeri için uygun olan dikim zamanı ise nisan ve mayıs ayları aralığıdır demek mümkün
Ülkenin en doğusunda ise dikim için uygun görülen zaman mayıs sonudur diyebiliriz.