Patlıcan Ekilecek Arazi Nasıl Hazırlanır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:46

Patlıcan Ekilecek Arazi Nasıl Hazırlanır?

Patlıcan Ekilecek Arazi Nasıl Hazırlanır?
Son Güncelleme :

23 Haziran 2021 - 8:53

30 views

Toprak, üretim sürecini baştan sona etkileyen faktörlerden biridir. Verimli bir üretim sürecinin geçmesi için toprağın bakımının da iyi olması gerekmektedir. Toprak, bitkiyi besleyen ve ihtiyacı olan besini sağlayan ana kaynaktır. Toprağın verimliliği, haliyle üzerinde yapılacak üretim sürecini de olumlu ya da olumsuz olarak etkiler.
Genel olarak her ekim dönemi öncesinde toprak bazı uygulamalardan geçerek üretime hazır hale getirilir. Peki toprak tarıma hazır hale nasıl getirilir? Patlıcan yetiştirilecek toprağa ne gibi bakımlar yapılmalıdır? Gün geçtikçe tarıma olan ilgi ve gereklilik, tarımsal üretim konusunda üreticimizi bilinçli üretici olma yolunda olumlu şekilde etkilemektedir.
Tarımsal üretimde yapılan yanlış uygulamalar, üreticiyi büyük zarara uğratır. Maddi ve manevi olarak zarara uğrayan üretici için üretim süreci başlamadan zarar almış bir şekilde tekrar başlamak zorunda kalır. Bu nedenle yanlış uygulamalar noktasında üreticimizin bilinçlendirilmesi gerekir.
Toprak bakımı da üreticimizin yapması gereken önemli hususlardan biridir. Ancak yanlış uygulamalar toprağa büyük zararlar vererek üretim sürecini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle üretim öncesi toprak bakımı dikkat ve bilgi ışığında yapılmalıdır.
Her tarımsal ürün gibi patlıcan üretimine başlamadan önce edilecek – dikilecek arazinin bakımının yapılması gerekmektedir. Bakımı tam yapılan toprağın besin değeri büyür ve bitkinin verimli bir şekilde üretim sürecine katılmasına yardımcı olur. Bu nedenle patlıcan üretimi yapılmadan önce toprak bakımı tamamlanarak ekim – dikim işlemine uygun hale getirilmelidir.
Toprak bakımı ilk olarak toprağın sürülme işlemi ile başlar. Patlıcan ekilecek – dikilecek arazinin traktör yardımı ile sürülmesi gerekmektedir. Sürüm işlemi derin olmalıdır. Derin sürülen toprak, havalandırılır. Toprağı havalandırma işlemi verimi arttıran bir faktördür. Ayrıca ilkbaharda oluşabilecek yabancı otlara karşı goble diskaro uygulaması ile toprak güzelce parçalanmalıdır.
Bu işlemden sonra uygun hava koşulları sağlandığında dikim için 100 cm mesafe olacak şekilde karıklar açılır ve toprak dikime hazır hale getirilir. Son hasattan sonra sonbaharda toprak işlenmemişse, toprak sürme işlemi daha erken bir zamanda yapılabilir. Ayrıca toprakta kurt varsa dikimden önce gübreleme ve ilaçlama uygulanabilir.