Patlıcan Fide Dikimi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:07

Patlıcan Fide Dikimi Nasıl Yapılır?

Patlıcan Fide Dikimi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

23 Haziran 2021 - 8:51

113 views

Patlıcan fidesinin nasıl dikilmesi gerektiği, dikim sürecini etkileyen bir sorudur. Bu nedenle patlıcan fidesi dikilmeden önce üreticimizin dikim uygulaması ile ilgili bilgi alması gerekmektedir.
Patlıcan fide dikimi nasıl yapılmalıdır?
Fide dikim işleminden önce yapılması gereken ilk işlem tohum seçimidir. Kaliteli bir tohum aynı zamanda verimli bir üretim sürecinin de habercidir. Bu nedenle seçeceğiniz patlıcan tohumunu ve patlıcan cinsini iyi seçmeniz gerekmektedir. Tohum seçim işlemi gerçekleştikten sonra tohumların, sıcak yastıklara ekilmesi gerekmektedir.
Patlıcan dikim işlemi iki şekilde gerçekleşebilir. İlk yöntem anlatılan yöntemdir. Seçilen tohumlar, yastık sıcaklara ekilerek çimlenme süreci bu yastıklar aracılığı ile gerçekleşir. Fide belli bir boyuta geldikten sonra, uygun hava koşulları sağlandığında toprağa dikilerek dikim işlemi gerçekleşir.
İkinci bir yöntem olarak, patlıcan tohumu direkt olarak açılan karıklara ekilir ve çimlenmesi tarlada gerçekleşir. Ancak bu yöntemin bazı dezavantajları bulunur. Öncelikle toprak sıcaklığının, patlıcan tohumu için uygun sıcaklıkta olması gerekmektedir. Uygun sıcaklığın olmaması durumunda tohum çimlenmesi gecikebilir ya da çimlenme işlemi hiç gerçekleşmeyebilir. Bu durum tohum kaybına da yol açar. Ayrıca toprağa ekilen tohuma çimlenmeden sonra denk gelecek bir don olayı ekinin zarar görmesine sebep olabilir. Ayrıca diğer yönteme göre bu yöntem daha uzun bir süreyi kapsamaktadır.
Bu nedenle patlıcan yetiştirecek üreticimize tavsiyemiz, tohumu sıcak yastıklarda çimlendirdikten sonra fide formatına gelince dikim işlemini yapmalarıdır. Kendi fidesini kendi yetiştirmek isteyen üreticimiz bu yöntemi kullanarak kendi fidesini yetiştirebilir.
Fidenin dikime hazır olduğu nasıl anlaşılır?
Tohum halden fide formatına gelen bitkinin üzerinde gerçek 3 – 4 yaprak olması dikime hazır hale geldiğini gösterir. Ayrıca fideleri dikim işleminden 12 saat önce sulayarak kök kısmın nemlenmesini sağlayabilirsiniz. Dikim yapılacak günün hava sıcaklığı da önemlidir. Özellikle havanın serin olduğu günlerde patlıcan fidenizi dikebilirsiniz. Dikeceğiniz araziyi dikimden önce sulamalısınız.
Nisan ayının ilk haftasında patlıcan fideleri dikilebilir. Fide aralığı 50 cm olarak şekilde dikilmelidir. Sıralar arası mesafe ise 1,2 ila 1,5 metre arasında değişiklik gösterebilir.