Patlıcan Ne Zaman Hasat Edilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:57

Patlıcan Ne Zaman Hasat Edilir?

Patlıcan Ne Zaman Hasat Edilir?
Son Güncelleme :

18 Haziran 2021 - 9:45

355 views

Geniş bir arazide, serada ya da bahçenizde patlıcan yetiştiriyorsunuz ancak hasat zamanının geldiğini nasıl anlarsınız, patlıcan için en uygun hasat zamanı ne zamandır? Bu gibi sorular özellikle kendi ürününü yetiştiren üreticilerimizin merak ettiği sorulardandır.
Hasat zamanı, öncelikle dikim zamanına bağlı olarak belirlenen bir süreçtir. Ancak genel olarak patlıcan bitkisi 60 ila 80 gün içerisinde olgunlaşarak hasata hazır hale gelir. Burada üreticimizin dikkat etmesi gereken nokta daha erken ekim ya da dikim işleminin daha erken bir hasat zamanına denk gelmeyeceği ile ilgilidir. Her bitkinin kendine has bir olgunlaşma süreci ve o olgunluğu gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu çevresel etmenler vardır.
Patlıcan bitkisi sıcağı veren ve olgunlaşmak için belli bir sıcaklık ortalamasına ihtiyaç duyan bir bitkidir. Erken dikim işlemi, hasat süresinin uzamasına ya da üretimin verimli bir şekilde devam etmesine karşı içerisinde riskler barındırır. Bu risklerden ilki, erken dikim işleminden sonra patlıcan fidesi ilkbaharsa görülen son don olaylarına denk gelebilir. Patlıcan bitkisi soğuğa karşı direnç gösteremeyen bir bitkidir. Bu nedenle erken dikim işlemi verimsiz bir hasat dönemi geçirilmesine sebep olabilir.
Peki patlıcanın hasat zamanının geldiğini nasıl anlarız?
Öncelikle patlıcan meyvelerinin belli bir standart boya gelmiş olması gerekmektedir. Belli bir boyuta gelen ve renk olarak koyu mora çalan patlıcanlar hasat için hazır demektir. Ayrıca patlıcana dokunduğunuzda belli bir yumuşaklık kıvamında olduğunu anlarsınız. Ayrıca patlıcanlar, dalından kolay koparılabiliyorsa hasata hazır demektir. Yani bir patlıcanın hasat edilmesi için; belli bir boy standartına, parlak ve doygun bir renk kıvamına, sert yumuşak bir dokunuşa ve kolay koparılabilir bir yapıya sahip olması gerekmektedir.
Tek mevsimlik bir sebze olan patlıcanı kaç kez hasat edebilirsiniz? Bakımı yapılan bir patlıcan bahçesini pek çok kez hasat edebilirsiniz. Özellikle ilk hasat işlemini yaptıktan 1 hafta sonra kadar tekrar hasat etmeniz gerekebilir. Uygun koşullar sağlandığında patlıcan, meyvesini çabuk büyüten bir meyvedir. Bu nedenle iyi bakılan patlıcan bitkisinin hasat zamanı haziran sonu gibi başlayıp eylül sonu ekim başına kadar verimli bir şekilde hasat edilebilir.