Patlıcan Sebzesi Hangi İklimde Yetiştirilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 00:15

Patlıcan Sebzesi Hangi İklimde Yetiştirilir?

Patlıcan Sebzesi Hangi İklimde Yetiştirilir?
Son Güncelleme :

18 Haziran 2021 - 9:44

240 views

Patlıcan sebzesi, anavatanı Hindistan olan bir yaş sebze çeşididir. Dünyanın belirli bölgelerinde patlıcan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Patlıcan yetiştiriciliğinde ön plana çıkan ilk üç ülke olarak; Çin, Hindistan ve Türkiye’yi söyleyebiliriz. Bu üç ülkenin ortak özelliklerine bakıldığı zaman neden bu ülkelerde en fazla patlıcan üretimi yapıldığı anlaşılabilir.
Çin, Hindistan ve Türkiye ülkeler, ılıman iklim kuşağında yer alan ülkeler arasındadır. Ülkemiz genelinde bakacak olursak, ülkemizde farklı iklim tipleri görülmektedir. Akdeniz iklimi Karadeniz iklimi ve Karasal iklim olarak ana gruplara ayrılabilir. Ancak aynı zamanda Türkiye, ılıman iklim özelliklerinin görüldüğü bir ülkedir. Bu nedenle ülkemizde üretilen tarımsal ürünler çeşitlilik açısından zenginlik göstermektedir.
Patlıcan sebzesi, iklim ve toprak yapısı açısından seçici bir bitkidir. Özellikle gerekli iklim koşullarının hakim olmadığı bölgelerde verimli bir patlıcan üretimi gerçekleşemez. Bu açıdan bakıldığında, tarımsal verimi etkileyen faktörler arasında iklim faktörü sayılabilir. Patlıcan, iklim olarak ılıman iklim özelliklerinin görüldüğü bölgelerde verimli olarak üretilmektedir. Bu bilgiden hareketle patlıcan yetiştiriciliği için gerekli iklim tipinin ılıman iklim olduğu söylenebilir.
Patlıcan, tohum ya da fide haldeyken büyümek için özellikle sıcaklığa ihtiyaç duyar. Gerekli sıcaklık değerlerinin oluşması ile patlıcan bitkisi sağlıklı bir şekilde büyümeye başlar, gelişim döneminde aldığı ısı ile patlıcan meyveleri gelişmeye başlar. Özellikle patlıcanın kendine has rengi olan mor rengi alabilmesi için hava sıcaklığının 30 – 35 derece kadar olması gerekmektedir.
Patlıcan yetiştirme işi ile ilgilenen üreticimizin iklimle ilgili dikkat etmesi gereken bir diğer nokta da sıcaklık değerlerinin düşüklüğüdür. Patlıcan, soğuğa karşı duyarlı bir bitkidir. Hava sıcaklığının düşük olduğu bölgelerde verimli olarak patlıcan yetiştiriciliği yapılamaz. Bu nedenle üretime başlanmadan önce, üretim yapılacak bölgenin sıcaklık değerlerinin yüksek olduğu bölgeler tercih edilmelidir.
Özellikle patlıcan ekim – dikim işleminden önce ilkbaharda görülen son don olaylarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Patlıcan bitkisi, -1 -2 derecelik düşük sıcaklıktan bile kolayca etkilenir solmaya başlar. Bu nedenle üretim sürecinden itibaren ortalama hava sıcaklığının 15 – 35 derece arasında olması gerekir.