Patlıcan Üretiminde Hangi Toprak Tercih Edilmelidir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:13

Patlıcan Üretiminde Hangi Toprak Tercih Edilmelidir?

Patlıcan Üretiminde Hangi Toprak Tercih Edilmelidir?
Son Güncelleme :

18 Haziran 2021 - 9:43

88 views

Ülkemizde patlıcan üretimi farklı şekillerde gerçekleşebilir. Patlıcan, açık alanda üretilen bir sebze olmasının yanı sıra üretimin devamlılığı için ayrıca sera içerisinde de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bunun yanı sıra kendi ürününü yetiştirmek isteyen vatandaşlarımız da yine bahçesinde ya da evinin balkonunda üretim sürecini gerçekleştirebilir.
Patlıcan yetiştirirken üretim sürecini etkileyen faktörler arasında iklim tipi ve toprak yapısı yer almaktadır. Her iki faktöründe üretim sürecin etkisi büyüktür. Bu nedenle üretim sürecine başlanmadan önce bu iki koşulun uygun olduğu bölgeler tercih edilmelidir.
Tarımsal üretim sürecinde yer alan ürünler için iklim ve toprak isteği değişebilir. Bu nedenle üretim sürecine başlanmadan önce, üretilecek ürünün tanınması gerekmektedir. Bu faktörler sağlanmadığı sürece verimli bir üretim gerçekleşemez.
Patlıcan sebzesi, toprak tipi olarak seçici bir sebze olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu nedenle patlıcan üretilecek bölgedeki toprak tipinin çeşidi önemlidir. Patlıcan için, killi toprak verimin en az olduğu hatta üretimin gerçekleşmesi zor olan bir toprak çeşididir. Killi toprak yapısı, patlıcanın verimli bir şekilde büyüme isteğini karşılayamaz. İçerisinde bulunun besin değeri oranı düşüktür.
Killi topraklar, içerisinde bulunan kil taneleri sayesinde toprağın havalanmasını güçleşir. Sık yapılı bir toprak tipidir. Bu nedenle bitki kökleri, killi toprak içerisinde kolaylıkla ilerleyemez. Patlıcan üretimi yapılacak arazinin toprak yapısının killi olmamasına dikkat etmeniz gerekir.
Patates yetiştiriciliği için en uygun toprak tipi, toprak yapısı gevşek olan, geçirgen topraklar tercih edilmelidir. Ayrıca toprağın besin değeri açısından zengin olması da gerekmektedir. Toprakta bulunan besin miktarı, yetiştirilen ürünün verimini ve kalitesini doğrudan etkileyen unsurlar arasındadır. Toprağı sulayarak, sürme işlemini uygulayarak ve gübre desteği ile besleyerek besin değerinin artmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde bakımı yapılan toprakta ürünler daha sağlıklı şekilde büyür.
Patlıcan yetiştirirken özellikle toprağın tınlı toprak olmasına dikkat edin. Tınlı toprak içerisinde patlıcan bitki kökü kolaylıkla ilerleyebilir. Gerekli olan besin ihtiyacını topraktan karşılar. Toprak, ahır gübresi ve yeşil gübre ile desteklenebilir. Bu şekilde desteklenen topraktan alınacak verim artar.