Patlıcan Yetiştiriciliğinde Ekim Nöbetinin Önemi Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:54

Patlıcan Yetiştiriciliğinde Ekim Nöbetinin Önemi Nedir?

Patlıcan Yetiştiriciliğinde Ekim Nöbetinin Önemi Nedir?
Son Güncelleme :

10 Haziran 2021 - 13:41

255 views

Ekim nöbetinin ne olduğu, nasıl uygulandığı, patlıcan yetiştirmede ekim nöbetinin önemi, üreticilerimiz tarafından sorulan ve cevap aranan sorular arasındadır.
Patlıcan yetiştirirken üreticilerimizin dikkat etmesi ve uygulaması gereken uygulamalar arasında ekim nöbeti yer almaktadır. Ekim nöbeti, üretim sürecinde en az iklim toprak faktörleri kadar önemli bir uygulamadır. Özellikle patlıcanın yoğun olarak yetiştirildiği bölgelerde ekim nöbeti uygulanmalı ve üreticilerimiz bu konuda bilgilendirilmelidir.
Patlıcan, genel olarak yetiştirilmesi kolay ancak seçici bir bitkidir. Bu nedenle ihtiyacı olan faktörler sağlanmadığında kolaylıkla patlıcan ağacı solabilir ve üretim süreci olumsuz etkilenir. Patlıcanın verimini etkileyen ilk faktör olarak ilkim faktörü söylenebilir. Yıllık sıcaklık değeri düşük bölgeler, sıcaklık değerinin – 1 ve altı değerleri gördüğü bölgelerde patlıcan üretimi yapılması önerilmez. Soğuğa karşı direnç gösterebilen bir sebze değildir.
Bunun yanı sıra toprak olarak yine seçici bir sebzedir. Özellikle tınlı topraklarda verimli bir şekilde üretimi gerçekleşir. Bu gibi doğal faktörlere uygunluk sağlandığında, bakım destekleri (gübreleme, sulama vs.) ile üretim süreci verimli bir şekilde sürdürülür. Ancak bu süreç bir senelik patlıcan sürecini kapsayan uygulamalardır.
Gelecek sene patlıcan yetiştirmek isteyen üreticimizin bu unsurları dikkate alarak üretimi yönetmesi gerekmektedir. Ancak patlıcan yetiştirme işlemi sadece bununla sınırlandırılamaz. Patlıcan yetiştiriciliğinde verimi etkileyen bir diğer faktör ekim nöbetidir. Patlıcan yetiştiriciliğinde ekim nöbetinin önemini anlamak için yerini ve önemini anlamak için ekim nöbeti nedir, gelin birlikte inceleyelim.
Ekim nöbeti tarımsal üretim sürecinde yaygın olarak uygulanan ve verimi arttırmak için tekrarlanan tarım uygulamalarından biridir. Ekim nöbeti, toprağa ekilen ürünün arka arkaya ekilmemesi durumudur. Araziye farklı tarım ürünleri sırayla düzenli olarak ekilir. Bir arazide sürekli aynı bitkinin üretilmesi, zamanla verimin azalmasına sebep olabilir. Bu durumun yaşanmaması için ekim nöbeti uygulaması tercih edilir.
Patlıcan da ekim nöbeti uygulamasının gerekli olduğu bitkilerden biridir. Önerilen aralık ise en az 4 yıl patlıcan üretilen yerde tekrar üretimin yapılmamasıdır. Arazi, baklagiller dikilerek değerlendirilebilir. Patlıcan için tercih edebileceğiniz en iyi ürün pamuk ve buğdaygillerdir.