Patlıcan Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 09:03

Patlıcan Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılır?

Patlıcan Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

18 Haziran 2021 - 9:42

62 views

Patlıcan yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de gübreleme işlemidir. Gübreleme işlemi tarımsal üretim sürecinde önemli bakım uygulamalarından biridir ve gereklidir. Gübreleme tarımsal üretimin başlamasından bu yana verimi arttırmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Özellikle toprağın besin değerinin olması gerektiği seviyeye getirilmesine önemli bir rolü vardır.
Hangi ürünü yetiştirirseniz yetiştirin gübreleme işlemi yapmadan önce yapmanız gereken ilk işlem toprak analizi yaptırmaktır. Toprak analizi, toprağın ihtiyaç duyduğu besin maddelerini belirler. Toprak analizine göre toprağın ihtiyaç duyduğu besin takviyesinde bulunabilirsiniz. Toprak analizi yaptırmadan uyguladığınız gübre desteği, sanılanın aksine verimi arttırmak yerine azalmasına sebep olabilir. Bu nedenle, gübreleme uygulamasından önce toprak analizi yaptırmanın önemi büyüktür.
Gübreleme işlemi, üretim sürecinden önce ve üretim sürecinde uygulanabilir. Üretim sürecinden önce uygulanmasının amacı, toprak verimliliğini arttırmak ve toprağı ekim – dikime hazır hale getirmek içindir. Topraktaki besin maddelerinin oranının yüksek olması, bitkinin daha sağlam ve sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Ayrıca yine üretim sürecinde de yine gübreleme desteği verilerek üretim sürecinin verimli bir şekilde tamamlanması sağlanmaktadır.
Patlıcan yetiştiriciliğinde yukarıda anlatılan gübreleme işlemi uygulanmaktadır. Yani, patlıcan dikim işlemi gerçekleşmeden önce, patlıcan dikilecek arazi gübrelenir ve dikime hazır hale getirilir. Patlıcan bitkisi gübrelenme desteğini isteyen ve gübrelendiği zaman bunu üretimine yansıtan bir bitkidir. Gübrelendikten sonra patlıcan bitkisinin daha da canlılık kazandığını ve veriminin arttığını gözlemleyebilirsiniz.
Patlıcan bitkisi için hem organik hem de ticari gübre kullanabilirsiniz. Dikim öncesi, patlıcan dikilecek araziye yanmış ahır gübresi uygulayabilirsiniz. Ek olarak fosforlu ve azotlu gübrenin bir kısmını organik gübre ile bir kısmını ise dikim işleminde uygulayabilirsiniz. Azotlu gübrenin geri kalan kısmını ise ilk sulamadan önce verebilirsiniz.
Gübreleme işlemini özellikle sulama yapacağınız zamana yakın bir zamanda uygulamanız önerilir. Hatta mümkünse gübreleme desteği sağlandıktan sonra patlıcan bitkisini sulama işlemini gerçekleştirebilir ve gübrenin kolaylıkla toprak tarafından sindirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Su ile temas eden gübre kolaylıkla çözünür ve patlıcan bitki köküne etki etmeye başlar.