Patlıcan Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:05

Patlıcan Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Patlıcan Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

18 Haziran 2021 - 9:38

78 views

Üreticimizin bilinçlendirilmesi gereken işlemlerden biri de sulama işlemidir. Tarımsal üretim süreci boyunca sulama işlemi yapılır ve üretimdeki verimin artması için uygulanması gereken bir uygulamadır. Ancak yetiştirilen her bitkinin su isteği farklı farklıdır. Kimi bitkiler gelişmek için fazla suya ihtiyaç duyarken kimi bitkiler de bu durum daha azdır. Bu nedenle üreticimize önerimiz, önce yetiştireceği ürünü tanımasıdır. Tarımda bilinçlenme durumu tam olarak burada gerçekleşir.
Üreticinin yetiştireceği ürünü tanıması gerekir. Su ihtiyacı, hangi gübre tercih edileceği, hangi hava koşullarının o ürün için uygun olduğunu bilmesi gerekmektedir. Bu nedenle tarımsal üretim sürecinde sulama uygulaması kadar, miktarı da önemlidir. Sulama süreci, iklim ve toprak yapısına göre değişim gösterebilir. Yağış miktarının fazla olduğu bölgelerde, sulama ihtiyacı o kadar gerekmeyebilir. Ancak sıcaklık değerlerinin yüksek olduğu bölgelerde sulama sıklığı değişebilir.
Ayrıca topraktaki nem oranı da yine sulama işlemini belirleyen bir diğer etkendir. Toprak suyu tutan bir toprak yapısına sahip ise topraktaki nem oranından dolayı sulama ihtiyacı değişebilir. Ancak toprak geçirimli ve gevşek bir yapıya sahipse sulama ihtiyacı bu duruma göre değişebilir.
Üreticimizin dikkat etmesi gereken noktalardan biri ise patlıcanın türüne göre sulama ihtiyacının değiştiğidir. Ülkemizde üretimi yapılan farklı türlerde patlıcanlar bulunmaktadır. Patlıcan çeşidine göre sulama sıklığı farklılaşabilir. Patlıcan bitkisi, sıcağı seven ve suya ihtiyaç duyan bir bitkidir. Bu nedenle meyve tutumuna kadar sık sık sulanabilir. Hava sıcaklığına bağlı olarak, sıcaklık yükseldikçe sulama uygulaması da arttırılabilir.
Üreticimize önerimiz ise havanın sıcak olduğu zamanlarda sulama uygulamasının zamanına dikkat edilmelidir. Yüksek hava sıcaklığının hakim olduğu günlerde sulama işlemi sanılanın aksine bitki köküne zarar verebilir. Suyun iletken özelliği sayesinde güneşten aldığı ısıyı direkt olarak köke taşıyabilir. Bu nedenle sulama işlemini sabahın serin saatlerinde ya da akşamüzeri güneş etkisini kaybetmeye başladıktan sonra yapabilirsiniz.
Patlıcan için en ideal sulama yöntemi ise damlama sulamadır. Damlama borularının delikleri arasındaki mesafe 20 cm olacak şekilde ayarlanabilir. Damlama sulama, hem sizi sulama zahmetinden kurtarır hem de fazla su harcanmasını engeller.