Pestisitler Nedir ? Hangi Amaçla Kullanılır ? Doğaya Olan Yararları ve Zararları Nelerdir ?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:28

Pestisitler Nedir ? Hangi Amaçla Kullanılır ? Doğaya Olan Yararları ve Zararları Nelerdir ?

Pestisitler Nedir ? Hangi Amaçla Kullanılır ? Doğaya Olan Yararları ve Zararları Nelerdir ?
Son Güncelleme :

22 Temmuz 2022 - 18:00

133 views

Geçtiğimiz yüzyıldan beri gelişen teknoloji ve nüfus artışı 1950’li yıllara kadar dengeli bir şekilde giderken, o zamanlardan başlayan nüfus yoğunluğu sebebi kıtlık sorunlarına yol açmıştır. Bu gibi sorunlar insanları kimyaya yöneltmiş ve gıda konusunda ki her şeyin daha hızlı bir şekilde tarlalardan insanlara ulaşmasını hedeflemiştir. Bununla beraber modern tarım uygulamalarına geçilmiştir. Yaşanan gelişmelerden bir tanesi de pestisitlerin kullanılmaya başlanmasıdır.

Pestisitler, zararlı veya istenmeyen canlıları kontrol altına almak için kullanılan biyolojik veya kimyasal karışımlı maddelerdir. Pestisitlerin vektör, zararlı canlılarla mücadele ederken bir taraftan da ambalajlı ve depolanmış ürünlerin bozulmaması, zararlı otların büyümesinin engellenmesi, ağaçların ve kerestelerin korunması gibi bir çok önemli konuda rol almışlardır, almaya devam etmektedirler.

Pestisitlerin insan hayatına pozitif katkıları olsa da, negatif etkileri de vardır. Bu problemler arasında hedef canlıların direnç göstermesi ve ekosistemi bozması gibi nedenler vardır.

Pestisit kullanan insanların dikkat etmesi gereken bir takım noktalar vardır dikkat edilmediğinde ise pestisitler tarımda kullanıldığında çok az bir kısmını bitkiler alır, geriye kalan kısmı havaya , suya karışır ve oluşan sis, yağmurlar gibi doğal etkenlerle tekrar ekosisteme geri döner. Buradaki problem geri dönen pestisite karşı, canlıların direnç göstermesi, havayı ve suyu zehirlemesidir.

Kısaca pestisitlerin kirliliğe neden olma yolları :

  • Yüzey ve yer altı sularına direkt bulaşması
  • Toprağa bulaşma
  • Hedef dışı canlılara doğrudan bulaşma
  • Hedef dışı canlıların kalıntılar ya da kalıcı bileşikler nedeniyle bulaşması olarak tanımlanır.

Pestisitlere karşı ilk protestolar 1960’lı yıllarda başlamış, bilimsel çalışmalarla desteklenmiş ve 2 yıl sonra insanlar tarafından pestisit kullanımını yasaklamayı başarmışlardır.

Daha sonra bazı kurum ve kuruluşlar tarafından mevzuatlar oluşturularak pestisit kullanımı bilinçlendirilerek yasakları ortadan kaldırmışlardır. Tabi kullanan herkesin bilinçli bir şekilde kullandığı söylenemez. Bunların doğru kullanımı için kamuoyu oluşturulmuş ve bir çok eğitim kurumu, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları bilinçlenmeye yönelik adımlar atmışlardır.

Sonuç Olarak :

Pestisitler bilinçli ve doğru bir şekilde kullanıldığı zaman, tarımsal alanda bir çok zararı engellemektedir. Fakat bunu kullanan herkesin bilinçli bir şekilde kullanması çok düşük bir ihtimaldir. Günümüzde bile bu böyle devam etmektedir. Doğru biçimde kullanılmadığı zaman, insana olan zararı çok daha fazladır.