Portakal Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:42

Portakal Faydaları Nelerdir?

Portakal Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

25 Kasım 2021 - 9:10

74 views

Ülkemizde üretimi yapılan meyvelerin başında gelir. Ancak iklim açısından seçici bir yapısı olduğu için ülkemizin her bölgesinde yetiştirilmek için uygun bir meyve değildir. Hasat zamanı çeşidine göre değişse de genel olarak sonbahar ve kış aylarında hasat edilir. Bu nedenle daha çok kış mevsiminde tüketilmek için uygundur. Yani portakalı kış meyvesi olarak kabul edebiliriz.

Portakal deyince herkesin aklına şüphesiz C vitamini deposu gelir. Soğuk havalardan korunmak için bolca tüketilmesi önerilen C vitamini ihtiyacımızı turunçgiller üzerinden giderebiliriz. Böylece soğuk havalara karşı direncimiz artar. Hasta olma ihtimalinize karşı kalkan görevi görebilir. Bu açıdan baktığımızda portakal tüketimi özellikle kış aylarında oldukça önemlidir. Peki, portakal insan sağlığına ne gibi faydalar sağar. Portakal tüketimi nelere iyi gelir. Bu arada kısaca şu konuya da değinelim. Gıda tüketimi olarak önemli bir yere sahip olan portakal, farklı sektörlerde kullanılıyor.

Ayrıca tüketim seçeneğinin de fazla olduğu bir meyvedir. İsterseniz kabuğunu soyup dilimleyip yiyebilirsiniz, isterseniz suyunu sıkıp içecek olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca kurutularak tüketilmesi de tavsiye edilir. Bu denli önemli bir meyve olan portakalın bize ne gibi faydası var gelin birlikte inceleyelim.

Cilt Sağlığı İçin Önemlidir

C vitamini, cilt sağlığı için tavsiye edilen bir maddedir. Bakım ürünlerinde c vitamini kullanılmasının temel sebebi de budur. Cilde canlılık verir. Sağlıklı olmasına yardımcı olur. Kozmetik ürünlerinde portakalın kullanılmasının sebebi de budur. Kazandırdığı canlılık ve parlaklık etkisi sayesinde sadece cilt bakım ürünlerinde değil saç bakım ürünlerinde ve kremlerde de portakal özü kullanılır. Meyvenin su bakımından zengin olması, vücuttaki su oranını da dengeler. Böylece cildin ihtiyaç duyduğu nem değerini de karşılar. Canlı hücrelerin kendini yenilemesine de yardımcı olur. Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olduğu için yaşlanmayı geciktirir.

Bağışıklık Sistemini Düzenler

Portakal tüketiminin bağışıklığı düzenleyici bir etkisi de bulunur. Düzenli portakal tüketimi sonucunda bağışlık sistemi düzenli bir şekilde çalışır. Portakalın C vitamini açısından zengin olması aşıklık üzerinde yapıcı bir etkisinin bulunmasına fayda sağlar.

Lif ve Şeker Açısından Zengindir

Portakal meyvesi, C vitamini açısından zengin olmasının yanı sıra lif değeri yüksek bir meyvedir. Lif değeri yüksek besinler, kilo vermek isteyenler tarafından tüketilmesi tavsiye edilir. Portakal meyvesi de lif değeri bakımından oldukça zengin bir besindir. Kilo vermek isteyenlerin tüketebileceği bir besindir. Bunun yanı sıra lifli besinler, sinirim sistemini düzenler. Sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Sindirim sistemi düzenli çalışmayan insanlarda genellikle şişkinlik, hazımsızlık gibi sağlık problemleri yaşayabilir.

Portakalı düzenli tüketmeniz durumunda lif maddesi açısından zengin olduğu için sindirim sisteminizin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Sindirim sisteminin yanı sıra kolesterole de iyi gelir. Kolesterol sorunu yaşayan insanların portakal tüketmesi, kolesterolün standart seviyesine gelmesine yardımcı olur. Kolesterol oranı yüksek çıkan insanların, kolesterol seviyesini düşürmek için portakal yemesi tavsiye edilir. Portakalın lifine ihtiyacı olanların suyundan ziyade etli kısmını yemesi önerilir.

Diyabet tedavisinde de kullanılabilir. Lifin yanı sıra şeker oranı açısından da zengin bir meyvedir. Bu nedenle diyabet tedavisinde portakal tüketilmesi önemlidir. Kan şekerinin ortalama seviyesine gelmesini sağlar.

Kalp Krizi Riskini Azaltır

Portakal tüketiminin kalp krizi riskini önlediğini de söyleyebiliriz. Portakalı içerisinde bulunan potasyum, kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır, oluşabilecek diğer kalp hastalıklarına karşı vücudu güçlendirir. Hem potasyum hem de C vitamini kalbin düzenli çalışmasına yardımcı olduğu söylenebilir.

Vücudun Direncini Artırır

Soğuk havalarda hastalıklara karşı daha fazla hassas oluyoruz. Portakal tüketimi ile vücudumuza direnç kazandırabilir ve hasta olmamızı erteleyebiliriz. Portakal tüketimi vücudun daha dirençli olmasına yardımcı olur.