Portakal Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:21

Portakal Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Portakal Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

19 Kasım 2021 - 10:35

388 views

Sulama işlemi, tarımsal üretim sürecinde bakım gerçekleştirilen bakım işlemlerinden biri olarak ifade edilebilir. Her bir ürün için yapılan sulama sıklığı ve yöntemi farklı farklıdır. Portakal yetiştiriciliğinde sulama işleminin nasıl yapıldığı, hangi sulama yöntemlerinin kullanıldığını bu yazımızda bahsedeceğiz. Bilinçli sulama yapmak hem ürününü verimini ve kalitesini yükseltir hem de su kaynaklarının kontrollü şekilde kullanılmasına fayda sağlar.  

Portakal yetiştiriciliğinde sulama işlemi önemli bir yere sahiptir. Portakal üretimi, ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde yoğun olarak yapılır. Bu bölgelerin yaz ayları kurak geçtiği için bu dönemlerde özellikle portakal bahçelerinin sulanması gerekiyor. Ancak fazla sulama yapılması, mantar hastalıklarına yol açtığı için orantılı bir şekilde sulama yapmalısınız. Portakal bahçesinde sulama yaparken dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta da suyun kalitesidir. Toprakta biriken suyu portakal sulama işleminde kullanmayın. Bu portakal ağacının hoşuna gitmez. Sulama işlemini gerçekleştirirken suyun ağaç gövdesi ile temas etmemesine özen gösterin. Su ile temas etmesi durumunda farklı hastalıklar oluşabilir. Ağaç gövdesi rutubet kapabilir. 

Sulama işleminin ne zaman aralıkları ile yapılacağı dikkat etmeniz gereken bir diğer noktadır. Sulama aralığını, pek çok faktör belirler. Örneğin portakal ağaçlarının yaşı, üretim yapılan bölgenin iklimsel özellikleri, toprağın nem oranı gibi faktörler göz önünde bulundurularak bir sulama çizelgesi oluşturulabilir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta sulama miktarıdır. Sulama işlemini fazla yapmanız durumunda ağaç kökleri zarar görebilir. Toprağın da yapısına bağlı olarak fazla sulama yapıldığında ağacın köklerinin hava alması zor olabilir. Hava alamayan portakal ağacının köklerinde çürümeler meydana gelebilir. 

Portakal Yetiştiriciliğinde Kullanılan Sulama Yöntemleri 

İklim, toprak yapısı ve bitkinin türüne göre portakal yetiştiriciliğinde farklı sulama yöntemleri kullanılmaktadır. Portakal yetiştiriciliğinde kullanılan sulama yöntemleri; salma sulama, yağmurlama sulama ve damla sulamadır. Bu sulama işlemlerini de gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. 

İlk olarak salma sulama yöntemini anlatalım. Salma sulama yapılırken gerçekleştirilen en büyük hata göllendirme şeklinde suların salınmasıdır. Bu şekilde sulama yapılması oldukça yanlış bir uygulamadır. Çünkü portakal ağacının kökleri su ile temas edebilir ve hastalık oluşabilir. Ağır topraklarda ve killi topraklarda göllendirme şeklinde salma sulama yapılması da toprağın havalanmasını engeller. Portakal ağacının kökleri havasız kalarak çürümeye başlar. Bu nedenle salma sulama yaparken karık açılarak yapılması tavsiye edilir.

Karık açma işlemini toprak yapısı göz önünde bulundurarak yapmalısınız. Genel olarak ise ikili karıklar açılarak sulama işlemi yapılır. Ağaçlar büyükse karık sayısını teke indirebilirsiniz. Karık üzerinden su salarken suyun akış hızının yavaş olmasına da dikkat edin. Karık sulama ile ağacın kök kısımları suyla buluşacak Toprak üzerinde diğer kısımlar ıslanmadığı için yabancı otların çıkması da engellenmiş olur. 

Portakal yetiştiriciliğinde kullanılan sulama yöntemlerinden bir diğeri de damla sulamadır. Damla sulama, her yönden avantajlı bir sulama tekniğidir. Sulamanın yapılacağı bölgeyi kolaylıkla belli edebilirsiniz. Böylece ağaç gövdelerinin ıslanması gibi bir durum da yaşanmaz. Ayrıca damla sulama yöntemi yapıldığında, gereksiz yere su harcanmamışta olur. Diğer sulama tekniklerinden bu yönü ile daha avantajlı olabilir. Ayrıca iş gücüne çok fazla ihtiyaç duyulmaz.

Yağmurlama sulama, portakal yetiştiriciliğinde kullanılan bir sulama yöntemidir. Ancak yağmurlama sulama tekniği genelde yeni kurulan tesisler ve yetişkin olmayan portakal fidanları için tavsiye edilir. Portakal ağaçları yetişkinse yağmurlama sulama yapmaktan kaçının. Yetişkin portakal ağaçlarının gövde kısmı suya karşı hassas olduğu için yağmurlama sulama yapılması durumunda gövde hastalıkları meydana gelebilir.