Roka Tohumu Nasıl Ekilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:32

Roka Tohumu Nasıl Ekilir?

Roka Tohumu Nasıl Ekilir?
Son Güncelleme :

15 Aralık 2021 - 9:42

513 views

Turpgiller familyasının bir üyesi olan roka bitkisi, Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak üretilmektedir. Roka bitkisinin yaprak kısmı yeni. Sade olarak tüketebilirsiniz ya da salatalarınızı zenginleştirmek için roka yapraklarını da ekleyebilirsiniz. Salata ve garnitür olarak kullanılmasının yanı sıra yaprakları pişirilerek yemek formatına da getirilebilir. Tüketim seçenekleri oldukça zengin bir bitkidir. Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde üretimi yapılan ve çokça tüketilen bir bitki olarak rokayı ifade edebiliriz.

Ülkemizde üretiminin yanı sıra dünyada da roka üretimi yaygınlaşmaya başlamış ve geniş üretim topraklarına ulaşmış durumdadır. Batı Avrupa ve ABD’de roka tüketimi oldukça yüksek oranlara sahip diyebiliriz. Roka bitkisi, lezzetine göre iki çeşittir. Sulu roka ve acı roka olarak gruplandırabiliriz. Ancak tadının acı olup olmaması yetiştirildiği bölgeye bağlıdır. Roka su değeri yüksek olan bir bitkidir. Üretimi yapılan yerin su kaynağı açısından zengin oluşu rokanın su ihtiyacını gidermesine yardımcı olacağı için, lezzeti yerinde ve sulu rokalar üretilebilir. Ancak su kaynağı bakımından eksiklik yaşayan bölgelerde üretimi yapılan rokalar, su bakımından yeterli doygunluğa ulaşamadığı için roka bitkisinin tadı acılaşmaya başlar.

Peki, roka tohumu nasıl ekilir? Roka tohumu ekmek için en uygun zaman ne zamandır? Roka tohumunu ekerken nelere dikkat etmelisiniz? Bu sorular, roka yetiştirmek isteyen insanlar tarafından aranan sorular arasında yerini alıyor. Gelin birlikte roka bitkisi nasıl yetiştirilir, inceleyelim.

Roka Tohumu Ekimi Ne Zaman Yapılır? 

Her bitkide olduğu roka bitkisinde de uygun zamanda ekim yapılması, üretilen bitkinin verim ve kalitesi açısından oldukça önemlidir. Ekim dönemi gözetilerek ekilen tohum, dikilen fide toprağa kolayca adapte olur. Büyüme ve gelişim süreci böylece istediğiniz gibi ilerler. Bu nedenle uygun zamanda yapılan ekim, roka bitkisi açısından oldukça faydalı olacaktır. 

Roka tohumu için en uygun ekim dönemi, ilkbahar, sonbahar ve yaz dönemleridir. Bu dönemlerde roka ekimini gerçekleştirebilirsiniz. Verimli bir üretim süreci geçirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk husus, ekim dönemi ve tohumun kalitesidir. Kaliteli tohum, diğer tohumlara kıyasla dış etmenlere daha dayanıklıdır. Hastalıklara karşı direnç gösterme oranı diğer tohumlardan daha fazladır. Bu nedenle kaliteli tohumu uygun zamanda ekerek roka yetiştiriciliğinize başlayabilirsiniz.

Roka Tohumu Nasıl Ekilir? 

Roka tohumunu doğrudan toprağa ekebilir ya da viyollere torf toprağı doldurarak ekim işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Viyole ekeceğiniz roka tohumunun derinliği 1 cm kadar olmalıdır. Çok derin ekmemeye çalışın. Eğer doğrudan toprağa ekecekseniz yine toprak derinliği 1 cm olacak şekilde ekebilir ya da serpme ekim işlemini tercih edebilirsiniz.

Roka tohumu değil de roka fidesi ile üretim yapacaksanız mesafeyi, tohum ekiminde olduğu mesafe üzerinden ayarlayabilirsiniz. Ancak roka fidesini ekmeden önce, dikim yapılacak arazinin tavına gelmiş olduğuna dikkat edin. Ayrıca toprağı işleyerek dikim işlemi için hazır hale getirmelisiniz. Toprağın tavına gelmesi, dikim için uygun sıcaklık değerine geldiği anlamına gelir. Toprağın ısı uygunluğu hem ekim hem de dikim için oldukça önemlidir.

Roka dikim işlemi için dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise don olayıdır. Son don olayı olarak adlandırılan hava olayı gerçekleşmeden yapılan ekim ve dikim işlemleri, yüksek oranla başarısız sonuçlanmaktadır. Çünkü son donlar, tohum ve fidelerin gelişimini olumsuz şekilde etkiler. Dona uğrayan tohum, toprak içerisindeki çimlenmesini uygun bir şekilde gerçekleştiremez. Aynı şekilde roka fidesinin dona maruz kalması durumunda olumsuz etkileneceğini ve bitkinin solma seviyesine geleceğini söyleyebiliriz. Ayrıca ekim-dikim yapılacak toprağı organik gübre kullanarak zenginleştirebilirsiniz. Böylece verimli bir gelişim süreci elde edebilirsiniz.