Salatalık Bitkisinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:39

Salatalık Bitkisinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Salatalık Bitkisinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?
Son Güncelleme :

15 Haziran 2021 - 16:00

192 views

Salatalık üreticilerinin karşılaştığı problemlerden biri, salatalık bitkisinde görülen hastalıklardır. Hastalıklar, tarımsal üretim sürecinin aksamasına sebep olan ve müdahale edilmemesi durumunda üretim sürecine büyük hasarlar verebilecek bir durumdur. Bu nedenle hastalıklara karşı erken zamanda müdahale edilmesi gerekmektedir.

Üretim sürecinde bitkide görülen hastalıklar, çeşitli sebeplerden dolayı oluşabilir. Bitkiye temas eden böcekler bitkide hastalık oluşmasına sebep olabilir. Hastalığın oluşmasının bir diğer sebebi ise yanlış destek uygulamaları olabilir. Destek uygulamaları, gübreleme, sulama, ilaçlama ya da budama uygulamaları olarak ifade edilebilir. Bu uygulamaların hepsi doğru zamanda ve doğru şekilde yapılması gereken uygulamalardır.

Bitkinin ihtiyacından fazla şekilde sulanması ya da fazla nem istemeyen bir bitkinin yağışı bol bir bölgede yetiştirilmesi bitki hastalığı oluşmasını tetikler. Bu nedenle öncelikle üretici, ürettiği bitkiyi tanımalı ve ona göre yetiştirmelidir. Aksi halde bu durum üretimde aksamalar oluşmasına sebep olabilir. Gübreleme ve ilaçlama gibi içerisinde kimyasal maddelerin bulunduğu destek işlemleri, özen ve bilinç isteyen uygulamalardandır. Yanlış kullanılması durumunda hastalıkların meydana gelmesine neden olabilir.

Yanlış zamanda yapılan budama işlemi, bitkinin enfeksiyon kapmasına ve hastalanmasına sebep olabilir. Budama yapılacağı zamana ve uygulama şekline dikkat edilmesi önerilir. Aksi takdirde budanan bitkilerde hastalıklar oluşabilir.

Salatalık bitkisinde görülen hastalıklar; hıyar adi mozaik virüsü, hıyar kabarcık mozaik virüsü, yalancı mildiyo hastalığı, külleme, hıyar sap çürüklüğü, hıyar, köşeli leke hastalığı olarak ifade edilebilir.

Hıyar adi mozaik virüsü, bit ve böcekler aracılığıyla yayılan bir hastalıktır. Yaprakların üzerinde açık yeşil renkte mozaik lekeler oluşur.

Hıyar kabarcık mozaik virüsü, adından da anlaşılacağı gibi yaprak ya da meyve üzerinde koyu yeşil renkte oluşan yeşil beneklerin oluşmasına neden olur. Bu virüs genellikle serada yetişen salatalıklarda görülür.

Yalancı mildiyo hastalığı, yaprakların sararak kahverengiye dönmesine sebep olan hastalıktır. Yaprağın üzerinde oluşan soluk yeşil ya da sarımsı lekeler, belirti olarak değerlendirilebilir.

Külleme, yaşlı salatalık yapraklarında görülen bir hastalıktır. Yaprakların üzerinde yuvarlak lekeler şeklinde oluşur.

Hıyar sap çürüklüğü hastalığı, salatalığın kök, gövde ve meyve kısmında görülür. 1 – 2 gün içerisinde tüm bitkiyi sarar.

Hıyar köşeli leke hastalığı görülen yapraklarda sarı lekeler oluşur ve bu lekeler zamanla esmerleşir ve yaprağın delinmesine sebep olur.