Salatalık Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılır? Bakım İşlemi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:53

Salatalık Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılır? Bakım İşlemi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Salatalık Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılır? Bakım İşlemi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Son Güncelleme :

15 Haziran 2021 - 15:59

54 views

Bakım işlemi, her bitkinin ihtiyaç duyduğu ve yapıldığında verimini arttırdığı bir destek işlemi olarak değerlendirilebilir. Her bitkinin bakım işlemi yöntemleri, uygulama zamanları değişebilir. Ancak geneler olarak bakım işlemleri belli başlı uygulamaları içerir. Sulama, gübreleme, budama, çapalama gibi işlemler bakım işlemi olarak değerlendirilir.

Her bitkinin bakım ihtiyacında farklılık gözlemlenebilir. Ancak genel olarak değerlendirilmek gerekirse bakım işlemleri, üretimde verimliliğin artmasına ve kaliteli ürünlerin yetişmesine yardımcı olur.

Salatalık bitkisinin bakımı nasıl yapılmalıdır? Bakım yapılırken nelere dikkat edilmelidir? Hangi bakım işlemleri uygulanmalıdır?

Bu gibi sorular, salatalık üreticiliği yapan ve verimi arttırmak isteyen üreticilerin cevap aradığı sorular arasındadır. Salatalık bitkisinin daha sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için bazı bakım işlemlerinin uygulanması gerekir. Bu bakım uygulamalarından ilki çapalama işlemidir.

Çapalama işlemi uygulandığında, toprağa pek çok fayda sunmaktadır. Çapalama işlemi yapılan toprak öncelikle havalanır. Havalandırma, toprağın verimliliğini arttıran bir işlemdir. Gevşek toprak yapısında havalanma daha kolay bir şekilde gerçekleşirken, sıkı topraklarda havalanma durumu daha zor gerçekleşir. Bu nedenle havalanan toprakta verim daha yüksektir. Bitkinin kök kısmının daha hızlı ilerlemesi ve daha sağlık büyüyebilmesi için toprağın havalandırılması önemlidir. Çapalama işlemi, toprağı havalandırmaya yardımcı olur.

Toprağın gevşetilmesine yardımcı olan bir uygulama olan çapalama işlemi, bitki köklerinin toprak içerisinde daha rahat bir şekilde ilerlemesini kolaylaştırır. Bitkinin kökü toprak içerisinde ilerleyerek, nem ihtiyacını yeraltı sularından bir müddet karşılayabilir. Sıkışmış toprak yapısına sahip arazide bu durum gerçekleşemeyebilir. Üretim sürecinin olumsuz şekilde etkilenmesine sebep olan bir durumdur.

Yabancı otlarla mücadele yöntemlerinden biri olarak çapalama işlemi uygulanabilir. Yabancı otlar, bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesini engelleyebilir. Topraktaki besin değeri, yabancı otların çıkması ile azalmaya başlar bu nedenle tarım alanının yabancı otlardan temizlenmesi gerekir.

Salatalık yetiştiriciliğinde ilk çapalama işlemi, bitki boyu 8 – 10 cm olduğunda yapılabilir. Ot durumu ve bitkinin gelişimine bağlı olarak 2 ya da 3 haftada bir çapalama işlemi tekrarlanabilir. Salatalık kökleri çok yazla derine inmediği için, çapalama işleminin derin yapılmaması önerilmektedir.