Salatalık Çeşitleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:41

Salatalık Çeşitleri Nelerdir?

Salatalık Çeşitleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

15 Haziran 2021 - 16:11

1.334 views

Salatalık bitkisi, büyükçe sarılmaya ihtiyacı duyan bir bitkidir. Yukarı doğru uzadığı için, meyvelerin sağlıklı bir şekilde gelişimlerini tamamlamaları için yukarı doğru uzatılması gerektir. Bu nedenle salatalık üretimi yapanların, salatalık büyümeye başladıktan sonra uzun, düz çubuklarla bitki desteklemesi yapılabilir. Salatalık bitkisinin gövde kısmı, yaklaşık 2 metre kadar uzayabilir. Salatalık içerisinde bol miktarda B ve C vitamini barındırır. Bu nedenle besin değeri açısından yüksek bir besin maddesidir.

Ülke olarak salatalığı çok fazla tüketen bir toplumuz. Sabah kahvaltılarımızın bir parçası haline gelen salatalığı, salata içerisinde de kullanabilir. Salatalı, turşu kurumunda da kullanılabilen bir meyvedir. Bu nedenle hem üretimi hem de tüketimi fazladır.

Ülkemizde üretimi yapılan salatalıkların farklı çeşitleri bulunmaktadır. Salatalık çeşitleri; çekirdek durumuna göre, yetiştirme yöntemine göre ve kullanım amaçlarına göre farklı kategorilere ayrılabilir. İlk olarak çekirdek durumuna göre salatalık çeşitlerinden bahsedecek olursak, salatalıklar çekirdekli ve çekirdeksiz olarak iki çeşittir. Çekirdekli salatalıkların iç kısmında bulunan çekirdekler şeffaf yapıdadır ve boyut olarak küçüktür. Bu nedenle çekirdeksiz salatalık olarak ifade edilir. Çekirdekli salatalığın iç kısmında yer alan çekirdekler fark edilecek büyüklükte ve yapıdadır. Tüketim için bir engel teşkil etmez. Her iki tür de afiyetle tüketilebilir.

Salatalık bitkisi, yetiştirilme alanına göre 2 gruba ayrılır. Bunlar; sera ve açık alandır. Ülkemizde her iki üretim yöntemi de kullanılmaktadır. Açık alanda yapılan salatalık üretimi, genellikle tek mevsimlik olarak yapılır. Açık alanda yapılan salatalık yetiştiriciliği için özellikle iklim özelliklerinin uygunluğu gerekmektedir. Salatalık, sıcağı seven ve toprak nemine ihtiyaç duyan bir bitkidir. Bu nedenle dışarda üretilen salatalığın bakımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Hava sıcaklığı 11 derecenin üstünde olmalı, sulama gübreleme işlemleri uygun zamanlarda yapılmalıdır. Ülkemizde açık alanda yetiştirilen salatalık çeşitleri, langa, maltepe, çengelköy, dere ve kilis hıyarıdır.

Açık alanın yanı sıra seralarda da salatalık üretimi yapılmaktadır. Serada yetiştirilen salatalıklar her mevsim salatalık tüketimini karşılamak için yapılan uygulamadır. Ayrıca açık alanda ve serada üretilen salatalıklar sofralık ve turşuluk olarak sınıflandırılabilir.