Salatalık Nasıl Üretilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:15

Salatalık Nasıl Üretilir?

Salatalık Nasıl Üretilir?
Son Güncelleme :

15 Haziran 2021 - 16:05

130 views

Yaz kış fak etmeden severek tükettiğimiz, salatalarımızın vazgeçilmez parçası salatalık, diğer bir adıyla hıyar nasıl yetiştirilir? Hangi iklim salatalık yetiştiriciliği için uygundur, salatalık yetiştirirken nelere dikkat edilmelidir? Bu ve daha fazla sorular salatalık üreten ya da üretmek isteyen üreticilerimizin bilgi sahibi olmak için sorduğu sorulardan bazılarıdır.

Salatalığı, her mevsim tüketiriz. Ancak salatalık bitkisi için en ideal üretim zamanı ne zamandır?

Salatalık, kabakgiller familyasının bir üyesi olarak nitelendirilir. Salatalığın sebze mi yoksa meyve mi olduğu tartışma konusu olmuştur. Salatalık sebze mi meyve mi? Bunu nasıl anlayabiliriz? Bilim insanlarının açıklamasına göre salatalık meyvedir. Peki bir ürünün meyve olduğunu nasıl anlayabiliriz? Yine bilim insanlarına göre bunu ayırt etmenin kolay bil yolu vardır. Tüketilen ürünün çekirdeği varsa meyve olarak nitelendirilir, bitki yaprak veya kökten ibaretse sebze olarak ifade edilir.

Bu durumda salatalık meyve olarak gruplandırılabilir. Salatalık bitkisi yukarı doğru uzayan bir bitkidir. Bu nedenle büyümeye başladıkça bir materyale sardırılması gerekmektedir. Bitkinin gövde boyunca küçük tüyleri vardır. Açan çiçeklerin rengi, sarıdır. Sarı çiçekler büyüyüp meyve formuna geldiğinde, salatalık meyvesinin rengi, parlak bir yeşil rengi alır. Salatalığın iç kısmında yumuşak ve küçücük tohum taneleri bulunur ancak tüketim için engel teşkil etmez.

Salatalık bitkisi, iklim açısından seçici bir bitki değildir. Sıcağı seven ve gelişim için sıcağa ihtiyaç duyan bir bitkidir. Bu nedenle tundra ikliminin görüldüğü bölgeler hariç her bölgede üretilmeye uygundur. Ayrıca salatalık suyu çok sever. Bundan dolayı sulama miktarı arttıkça salatalığın veriminde artış gözlemlenebilir. Sıcağı bol ama yağmur oranı düşün olan, kurak bölgelerde yetişmesi zordur. Kuraklık lan bölgelerde sulama desteği ile üretimi yapılabilir. Sulama desteği sağlanamaması durumunda yetişmeyebilir.

Ülkemizde özellikle İç Anadolu’da üretimi yapılan bir bitkidir. Ancak diğer bölgelerimizde hava sıcaklığının düşük olmadığı bölgelerde yetiştirilebilir. Ayrıca açık alanda üretimi yapılmasının yanı sıra serada da salatalık üretilerek her mevsim tüketilmesi sağlanır.

Gübreleme uygulaması, salatalık bitkisinin verimi arttırabilir. Üreticimizin dikkat etmesi gereken nokta, salatalık yetiştirirken zirai ilaçlar çok fazla tercih edilmemelidir.