Salatalık Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:05

Salatalık Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Salatalık Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

15 Haziran 2021 - 15:50

15 views

Salatalık bitkisi, sıcağı ve nemi çok seven ve verimli bir üretim süreci geçirmek için özellikle bu iki faktöre ihtiyaç duyan bir bitkidir. Salatalık yetiştiricileri, en ideal sulama miktarının ne kadar ve ne zaman olması gerektiği ile ilgili sorulara cevap aramaktadır.

Sulama işlemi, tüm tarımsal üretim için gerekli olan bir destek uygulamasıdır. Özellikle yağış miktarının yetersiz kaldığı durumlarda sulama işlemi gerçekleştirilir. Bitki kadar toprağın da suya ihtiyacı vardır. Toprakta bulunan besin değerleri, suya bağlı olarak değişir. Uzun süre suyla buluşamayan topraklarda üretim süreci gerçekleşmez. Üretimin devamlılığı için, ihtiyaç durumunda sulama işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yeteri kadar nem oranı olmayan toprağın besin değerleri düşer ve bitkinin ihtiyaç duyduğu besin ihtiyacını karşılayamaz.

Bu nedenle üretim sürecinde sulama faaliyetlerinin uygulanması gerekmektedir. Bugün ülkemizde tarımsal üretimde kullanılan pek çok sulama yöntemleri bulunmaktadır. Üreticimizin yapması gereken ilk işlem, ürününe uygun sulama yönteminin ne olduğunu belirlemek ve buna uygun şekilde sulama işlemini gerçekleştirmesidir.

Salatalık bitkisi için sulama işlemi ne kadar sıklıkta yapılmalıdır?

Salatalık bitkisi, büyümek için neme ihtiyaç duyar. Özellikle toprağın nem oranı bu süreçte önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle salatalık yetiştiriciliği yaparken hem sulama işlemine hem de toprağın çeşidine dikkat etmek gerekir. Toprak gevşek yapılı ve su tutma kapasitesi düşük ise, bu tür topraklarda sulama işleminin sürekli olarak yapılması gerekebilir. Bu nedenle salatalık yetiştirirken, su tutma kapasitesi yüksek ve nem oranı fazla toprakların tercih edilmesi gerekir.

Salatalık için sulama işleminin en önemli olduğu dönem, meyve bağlama dönemidir. Meyve bağlama dönemi yeteri kadar sulanmayan salatalık bitkisinin çiçekleri solar ya da meyve formatına geçmesi zaman alabilir. Var olan meyveler gelişimlerini tam tamamlayamadıkları için meyvelerin şekillerinde bozulmalar görülebilir.

Salatalık fidesi dikildikten sonra mutlaka “can suyu” denilen sulama işleminin yapılması gerekmektedir. Çiçek oluşana kadar fazla sulama yapılmasına gerek yoktur. İlk meyveler oluşmaya başlayınca 3 ya da 4 günde bir sulama işlemi tekrarlanmalıdır. Özellikle sabah ya da akşam saatlerinde sulama yapılması önerilir.