Sarımsak Çeşitleri Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:22

Sarımsak Çeşitleri Nedir?

Sarımsak Çeşitleri Nedir?
Son Güncelleme :

07 Temmuz 2021 - 10:44

87 views

Sarımsak faydaları sayesinde pek çok kişi tarafından yetiştirilmek için tercih edilen bir sebze türüdür diyebilmek mümkün.


Sarımsak yetiştiriciliği Türkiye’nin hemen hemen her yerinde gerçekleştirilebilir bir yetiştiricilik türü olarak bilinir.


Türkiye içerisinde farklı bölgelerde yetiştirilebilen farklı sarımsak türleri bulunduğu biliniyor. Bölge içerisinde uygun bir yetiştiricilik yapmak sarımsaklardan daha çok verim elde edilmesine yardımcı oluyor. Bununla birlikte en iyi sarımsak Türkiye’de nerede yetişir? En kaliteli sarımsak çeşidi hangisidir? Soruları hem yetiştiricilik yapmak isteyenlerin hem de tüketim için tercih edenlerin merak ettiği konulardan biri haline geliyor diyebiliriz.


Sarımsak Çeşitleri: Türkiye içerisinde verimli olarak yetiştirilen sarımsak çeşitleri Kastamonu sarımsağı, Edirne Sarımsağı, Balıkesir susarımsağı ve kara sarımsak çeşitleri olarak söylenilebilir.


Kara sarımsak: aslında normal sarımsağın fermente edilerek farklı bir tat ve renk alması ile üretilir fakat kara sarımsak için en uygun yetiştiricilik Taşköprü ilçesi içerisinde gerçekleştirilir diyebiliriz. Bunun nedeni ise bu bölge içerisinde yetiştirilen sarımsağın iri ve sulu bir tür olması ile ilgilidir demek mümkün.


Kastamonu sarımsağı: Pembe bir renge sahip olan bu sarımsak çeşidinin kabukları beyaz renklidir. Soğuk havaya dayanıklı olması nedeni ile tercih edilen bir sarımsak türüdür. İhraç için de en çok tercih edilen sarımsak türüdür diyebiliriz.


Edirne sarımsağı: Beyaz renkli olan bir sarımsak çeşididir kabuklu ve orta irilikte bir sarımsak türü olarak bilinir özellikle Trakya ve Marmara bölgesinde verimli olarak yetiştirilebilir bir sarımsak türüdür. Bu bölgeler içerisinde yetiştiriciliği geniş çapta yapılır diyebiliriz.


Balıkesir sarımsağı: Taze tüketime uygun olan bir sarımsak türüdür demek mümkün. Fazla dayanıklı olmayan bir yapısı vardır nemli ve serin olan bölgeler içerisinde yetiştiricilik gerçekleştirilebilir.


Bu sarımsak çeşidinin yetiştiriciliği Marmara’nın güneyinde ve Karadeniz bölgesi içerisinde Bafra ve Çarşamba ilçeleri içerisinde tercih edilir ve verimli olarak gerçekleştirilir diyebiliriz
İspanyol sarımsağı: Avrupa’da yetiştirim için tercih edilen sarımsak çeşidi bu sarımsaktır tüketime uygundur ülkemiz içerisinde de yetiştirme çalışmaları bu çeşit için gerçekleştiriliyor ve bu sarımsak türü tarıma kazandırılmaya çalışılıyor