Sarımsak ne zaman ekilirTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:36

Sarımsak ne zaman ekilir

Sarımsak ne zaman ekilir
Son Güncelleme :

07 Temmuz 2021 - 10:44

894 views

Sarımsak yetiştiriciliği yapanlar tarafından en çok araştırılan konulardan biri ise sarımsak dikiminin ne zaman yapılması gerektiğidir diyebiliriz. Sarımsak dikimini doğru zamanda gerçekleştirmek hem sarımsağın kalitesini hem de verimini arttıran bir etken olarak bilinir. Sarımsak ekimini doğru bir zamanda gerçekleştirmek sarımsağın sulanması, sarımsağa doğru bir gübre verilmesi kadar büyük bir önem taşır


Dikim zamanı olarak iki farklı sarımsak çeşidi bulunuyor.

Kışlık sarımsak ne zaman ekilir?

Yetiştirilmek için en çok tercih edilen ve kaliteli bir sarımsak çeşidi olduğu bilinen kışlık sarımsak için uygun ekimi gerçekleştirilir. Sarımsak ne zaman yetiştirilir sorusunun cevabinin ise bölgelere göre değişiklik gösterdiğini söylemek mümkün olabilir.
Güney bölgeleri içerisinde ve iç Anadolu içerisinde sarımsak ekimi için uygun zaman ağustos ayı içerisinde başlar ve eylül ekim kasın aralık ocak şubat ve mart ayları içerisinde gerçekleştirilebilir.


Ülkemizin hemen hemen her bölgesi için uygun bir ekimi olduğunu söyleyebileceğimiz sarımsak için kuzey bölgeleri içerisinde de verimli bir yetiştiricilik gerçekleştirilebiliyor Kuzey bölgeleri içerisinde sarımsak dikimi için uygun olan aylar ise eylül ekim ayları olarak söylenilebilir eder hava sıcaklığı uygunsa dikim zamanının kasım ayına kadar uzayabileceğini söylemek mümkün olabilir. Kuzey bölgelerinde dikim için ikinci bir dönem daha olduğunu söylemek mümkün sarımsak yetiştiriciliği için uygun olarak görülebilecek ikinci dönem işse ilkbahar aylarının içinde olduğu şubat mart ve nisan ayları olabilir. Sarımsak güneşi seven bir bitki olgu için ve güneşli alanlar içerisinde çiçek açması kolaylaşabileceği için ikinci dönem ekiminin dede tercih edilen bir ekim olduğunu söyleyebiliriz.

Taşköprü Sarımsağı Ne Zaman Ekilir?

Sarımsak çeşitleri arasında en kaliteli olarak görülebilecek tür olan Taşköprü sarımsağının ekim zamanı için ise genellikle ilkbahar girişi tercih ediliyor. Don zamanı bittiği zaman özellikle şubat ve mart ayları içerisinde sarımsak ekimi gerçekleştirilebiliyor. Taş köprü sarımsağı temmuz ayının başlarında hasat edilebiliyor.
Sarımsak ekimi gerçekleştirilecek olan toprağı uygun bir şekilde hazırlamak ve toprak gübrelemek ve sarımsak ekilecek alanın güneş almasına dikkat etmek gerektiğini de söylemek mümkün olabilir.