Sarımsak Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır Sarımsak Yetiştiriciliği En çok Nerede Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:42

Sarımsak Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır Sarımsak Yetiştiriciliği En çok Nerede Yapılır?

Sarımsak Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır Sarımsak Yetiştiriciliği En çok Nerede Yapılır?
Son Güncelleme :

03 Temmuz 2021 - 14:07

29 views

Sarımsak yetiştiriciliği karlı bir yetiştiricilik olması dışında kişiye sağladığı faydalar sayesinde tercih edilen yetiştirme türleri arasında bulunuyor demek mümkün olabilir sarımsak ülkemiz içerisinde hemen hemen yetiştirilebilir olmasıyla da dikkat çeken bitkilerden biri olarak karşımıza çıkıyor.


Çevre şartlarına kolay adapte olan bitki çeşitleri arasında bulunduğu söylenilebilecek bir bitki olan sarımsak bitkisi hem tüketicinin fazla tercih etmesi hem de yetiştiriciliğinin kolay yapılabilmesi sayesinde tercih ediliyor demek mümkün.

Sarımsak nerede verimli yetiştirilir?

Hemen hemen her yerde yetiştirilebilen sarımsak ülkemiz içerisinde genellikle deniz ikliminden kara iklimine geçiş sağlayan illerde yetiştirilebilir diyebilmek mümkün.
Özellikle Kastamonu Taşköprü ilçesi içerisinde sarımsak yetiştiriciliği yoğun olarak gerçekleştirilir ve bu bölgede yetişen sarımsak gerek taze sarımsak olarak gerek ise siyah sarımsak olarak özellikle Avrupa da pek çok ülkeye ihraç edilir diyebiliriz.


Kastamonu ili dışındaki özellikle Karadeniz ve güneş alma miktarı yüksek olan Güney Doğu Anadolu bölgesi içerisinde sıklıkla yetiştirildiğine şahit olabilirsiniz. Sarımsaktan en çok verim alınan yerlerin başında bu 2 bölge gelir diyebiliriz.


Özellikle Karadeniz bölgesi içerisinde nemli ve humuslu bir toprak bulunması sarımsak için en uygun yetiştirme olanağını sunuyor olarak bilinebilir. Sarımsak nemli topraklarda daha kolay yetişebilir.


Sarımsak yetiştiriciliği ülkemizde geniş bir alana yayılmıştır demek mümkün. Sarımsak yetiştiriciliği aynı zamanda oldukça kar sağlayan bir yetiştiriciliktir ve bu neden ile sıklıkla tercih edildiğini görebiliriz.


Sarımsak yetiştiriciliğinde bitkinin çiçeklenmesinin oldukça önemli olduğunu söylemek mümkün olabilir. Çiçeklenme sarımsaklar için oldukça önemlidir ve çiçeklenmenin görülmesi i için ihtiyaç duyulan hava değeri 15 ile 20 derece hava sıcaklığı arasındadır. Ama pek çok hava koşuluna uyum sağlar uzun süreli olan sıfır derecenin altındaki sıcaklıklarda bitkide donma meydana gelebilir. Bu neden ile bazı hava sıcaklığı değerlerinde özellikle kış ayları içerisinde sarımsak yetiştiriciliği yapılan bölge içerisinde aşırı soğuk hava değerleri karşısında bitkiyi kloruma gerekir ve don olaylarına karşı sarımsak bitkisinin korunması önerilebilir.