Şeftali Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:47

Şeftali Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Şeftali Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

11 Haziran 2021 - 9:58

353 views

Şeftali, meyve olarak ülkemizde yetiştirilen ve çokça tüketilen bir yaz meyvesidir. Tadı lezzetlidir ve içerisinde bol miktarda su bulundurur. Şeftali, taze yenilebilecek bir meyvedir ancak endüstriyel olarak da kullanılır. Özellikle meyve suyu yapımında kullanılan ve bolca tüketilen bir besin maddesidir.
Tüketim ihtiyacının fazlalığından dolayı, şeftali üretiminin yoğun olarak yapılması gerekmektedir. Ancak üretim sürecinden yüksek verim alınması için öncelikle yapılması gereken ilk işlem, şeftali ağacının bakımına dikkat edilmesidir. Şeftali ağacı bakımı nasıl yapılır, nelere dikkat edilmelidir?
Şeftali yapı olarak hassas yapılı ve duyarlı bir bitkidir. Bu nedenle şeftali yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Verimli bir ürerim süreci sağlıklı bir bakım işleminin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
Öncelikle bakım işleminde şeftali fidan durumunda iken başlanması gerekmektir. Şeftali fidanı bahar ayında kök salmaya başlar. Tutan fidanlar dallanmaya başlar ancak dalların budanması ve daha sağlıklı şekilde büyümesini sağlamanız gerekmektedir. Düzgün büyümesi için fidanı bir kazığa bağlayarak sağlıklı büyümesine yardımcı olabilirsiniz.
Ayrıca yeni dikilen fidanların sulama işlemini aksatmamaya dikkat edin. Şeftali fidanlarını, haftada iki gereke sulayabilirsiniz. Çünkü topraktaki nem oranı fidanın daha hızlı büyümesini sağlayacaktır.
Fidanın daha hızlı ve sağlam büyümesi için gübreleme işlemini ihmal etmeyin. Özellikle fidan döneminde fosfor oranı yüksek, azot oranı düşük gübreler kullanmanız önerilir.
Budama işlemi, şeftali ağacının sağlıklı büyümesi için gerekli olan destek hizmetlerden bir diğeridir. Budama işlemi sonrasında şeftali fidanı daha düzgün bir şekilde büyür. Ayrıca budama işleminin meyve miktarı üzerine de olumlu etkileri vardır. Bu dama işlemi için meyve dökümü olmadan önceki süreci değerlendirebilirsiniz.
Bakım işlemlerinden biri olan seyreltme işlemi de gerekli olan bir işlemdir. Fazla meyvenin olması sanılanın aksine verimli ve kaliteli bir hasatın işlemini sağlamaz. Yan yana çok fazla meyvenin olması, meyvelerin düzgün bir şekilde gelişmelerini engeller ve gelişme sürelerini uzatır.
Mantar, şeftali ağaçlarında karşılaşılan sık problemlerden biridir. Bu nedenle mutlaka mantar kontrolü yapılmalıdır. Zamanında müdahale edilmediği takdirde şeftali ağacı zarar görür.