Şeftali Ağacı Budama Yöntemleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:20

Şeftali Ağacı Budama Yöntemleri Nelerdir?

Şeftali Ağacı Budama Yöntemleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

11 Haziran 2021 - 10:19

51 views

Budama işlemi özellikle meyvelerde verimi arttırmak ve meyve ağacının daha düzgün ve sağlıklı yetişmesini sağlamak amacıyla yapılan uygulamalardan biridir. Şeftali ağacı nasıl budanır, budama işlemi yapılırken nelere dikkat edilmelidir, budama yöntemleri nelerdir? Bu gibi sorular, şeftali yetiştiriciliği yapan üreticimiz tarafından merak edilen sorular arasındadır.


Şeftali ağacı, sürgünleri yoğun olan ve sürekli büyüyen bitkidir. Bu nedenle yetişkin bir şeftali ağacı için senede 2 kere budama işlemi yapılmalıdır. Şeftali ağacı kolay dal verebilen ve dalları uzun olan bir bitkidir. Bu nedenle müdahale edilmediği zaman, şeftali ağacının verimi doğrusal olarak düşer.


Tarımsal üretimin amacı, üretilen ürünün verimli bir şekilde hasat dönenine kadar bakımını yapmak ve elde edilebilecek en yüksek miktarda hasat işlemini gerçekleştirmektir. Şeftali hasatının verimli bir şekilde tamamlanabilmesi için budama işleminin mutlaka yapılması gerekmektedir. Budama işlemi şeftali ağacına yapılan bakım işlemlerinden sadece bir tanesidir. Bu nedenle budama işlemi ne kadar düzgün ve zamanında yapılırsa, şeftali ağacının vereceği üründe de artış olacaktır.


Şeftali ağacı hızlı büyüyen bir ağaç olduğu için, tüm dalların ışık alabilmesi için yine budama işlemine ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca meyvenin rahatça büyüyebileceği bir alanın da sağlanması gerekir. Aksi takdirde şeftalinin dış görünüşünde şekilsel bozukluk meydana gelebilir. Şeftali ağacında budama işlemi farklı amaçlara göre yapılmaktadır.
Şeftali ağacı budama yöntemleri; sıhhi, biçimlendirici, yaşlanma karşıtı, kurtarma ve şekillendirme olarak sınıflandırılabilir.


Sıhhi budama işlemi, tüm şeftali ağaçları için uygulanan budama yöntemlerinden biridir. Şeftali ağacının sağlıklı bir şekilde üretime devam etmesi için, yıllık olarak yapılır.

Biçimlendirici budama işlemi, yeni dikilen şeftali fidanları için uygulanan budama işlemidir. Ağaç tacı oluşturacak şekilde ağaç budanır. Dikme işleminden sonraki ilk yıllarda biçimlendirici budama işlemi yapılır.
Yaşlanma karşıtı budama işlemi, şeftali ağacını gençleştirmek ve verimi arttırmak için uygulanan budama işlemidir.
Kurtarma budama işlemi ile şeftali ağacının iskelet kısmını yeniden şekillendirebilirsiniz.
Şekillendirme budama işlemi, şeftali ağacında bulunan taç kısmın istenilen ölçüde tutulması için uygulanan budama yöntemlerinden biridir.